christmas decor

Οι γιορτές κάθε χρόνο είναι μία καλή περίοδος για την εστίαση. Όλοι βγαίνουν περισσότερο, κανονίζουν να κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο μαγαζί και οργανώνουν εξόδους με φίλους και συγγενείς σε διάφορα εστιατόρια.

Είναι η περίοδος που ο τζίρος σου θα αυξηθεί και ο στόχος σου είναι να πάρεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας αλλά και να έχεις ευχαριστημένους πελάτες που θα σε έχουν στην λίστα των προτιμήσεων τους για το νέο χρόνο.

Κάποιες βασικές κινήσεις θα σε βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Διαμόρφωση μενού για τα ρεβεγιόν

Το μενού για παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς πρέπει να το βγάλεις έγκαιρα. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου πρέπει να τα έχεις έτοιμα. Κι όταν λέμε έτοιμα εννοούμε να έχουν γίνει οι δοκιμές και να έχει βγει και το κοστολόγιο ώστε να αποφασίσεις την τιμή που θα επικοινωνήσεις στον κόσμο. Προσοχή το μενού πρέπει να ταιριάζει με το ύφος του μαγαζιού σου!! Οι αφροί από χταπόδια και τα κουλίς πράσινης μελιτζάνας θα φαίνονται λίγο…κουλά στο μαγαζί σου αν έχεις ένα μουσικό μεζεδοπωλείο για παράδειγμα. Το τραβάω λίγο από τα μαλλιά για να καταλάβεις τι εννοώ. Το μενού να ταιριάζει στην ταυτότητά σου και να είναι αυθεντικό. Αυτό θα εκτιμήσει ο κόσμος. Ναι, να είναι  ιδιαίτερο και  ξεχωριστό, αλλά όχι ξένο ως προς αυτό που είσαι.

Φυσικά το επόμενο βήμα είναι να το επικοινωνήσεις. Μέσα από το site, το facebook , Mail, μηνύματα ή όποιο άλλο τρόπο έχεις να επικοινωνείς με τους πελάτες σου και με την αγορά γενικότερα. Επίσης το επικοινωνείς μέσα από το μαγαζί, είτε πάνω στο τραπέζι σε ένα ωραίο plexi glass είτε μαζί με τον κατάλογο που δίνεις στους πελάτες σου για την παραγγελία όλο τον Δεκέμβριο.

Αλλά ακόμα και αν δεν έχεις το είδος του μαγαζιού που θα κάνεις ρεβεγιόν, μια ταβέρνα για παράδειγμα ή ένα μεζεδοπωλείο, που ιστορικά κλείνει αυτά τα βράδια, πάλι θα πρέπει να προσθέτεις κάποια πιο εορταστικά πιάτα στο μενού σου για όλες τις γιορτινές μέρες για να προσελκύσεις τον κόσμο. Και φυσικά κάποιο εορταστικό γλυκό για κέρασμα.

To γλυκό είναι κάτι που πρέπει να το προσφέρεις σε όλη την διάρκεια εορτών, ανεξάρτητα από το είδος του μαγαζιού που έχεις.

  1. Διακόσμηση χώρου

Ναι ξέρω, όλοι κάτι κάνουν στις γιορτές. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια έχουν ατονήσει λίγο τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα ή έχουν χάσει την αξία τους με όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, σου προτείνω να δώσεις έμφαση σε αυτό το θέμα. Να κάνεις κάτι που θα ξεχωρίσει. Που θα κάνει τον πελάτη να το σχολιάσεις και να νιώσει όπως παλιά. Να είναι οικείο και να φαίνεται ότι έχεις βάλει την ψυχή σου σε αυτό.

Αν γίνει σαν αγγαρεία, να το κάνουμε γιατί πρέπει και ας βάλουμε τυχαία 5 πράγματα μέσα στο μαγαζί, δεν θα δουλέψει σωστά. Βρες ένα θέμα (concept) και στήσε το σωστά μέσα στον χώρο. Κάνε τον πελάτη να το δει, να του αρέσει, να το σχολιάσει, να το γράψει στα social media. Είναι σημαντικά να τον βάλεις στην ψυχολογία των γιορτών. Και είναι σημαντικό να νιώσει ότι ο χώρος του μαγαζιού σου είναι ιδανικός για τις εξόδους του και για να έρχεται τακτικά όταν αποφασίζει να βγει για φαγητό, ποτό ή καφέ, ανάλογα με το είδος του μαγαζιού σου.

Επίσης το προσωπικό μπορεί να φοράει κάτι διακριτικά γιορτινό (αν το ύφος της επιχείρησής σου ταιριάζει) ώστε να δώσει μία νότα πιο ανάλαφρη.  Εδώ να προσθέσω ότι θα ήταν καλό ανάλογα με το ύφος του μαγαζιού σου, να διανθίσεις την μουσική σου με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Είναι μέσα στο πακέτο της συνολικής εμπειρίας που θα πάρει από το κατάστημα σου τις γιορτινές μέρες.

  1. Service

Τέλος, όλοι γνωρίζουμε ότι τις μέρες των γιορτών η κίνηση αυξάνεται. Πρόσεξε μην έχεις κάνει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα και χάσεις τελικά τις θετικές απόψεις των πελατών από κακό και αργό service.

Το να προσθέσεις έναν άνθρωπο στο δυναμικό σου έστω για κάποιες ώρες παραπάνω, μπορεί να φαίνεται σαν μία σφαλιάρα στην κερδοφορία σου, αλλά σίγουρα μελλοντικά θα σου φέρει περισσότερους πελάτες. Και όταν λέω μελλοντικά δεν εννοώ μετά από μήνες αλλά ακόμη και μετά από λίγες μέρες ή εβδομάδες. Οι μέρες των γιορτών είναι δύσκολες και πολλά μαγαζιά «χαλάνε» το service τους. Αν κάποιος είναι ευχαριστημένος από σένα την πρώτη φορά που ήρθε κοντά στα Χριστούγεννα, με σωστό service, καλό φαγητό και όμορφο περιβάλλον,  πιθανόν θα έρθει ξανά στην επόμενη έξοδο κοντά στην Πρωτοχρονιά ή μέχρι τα Φώτα που όλοι βγαίνουν πιο συχνά από κάθε άλλη εποχή του χρόνου.

Ιδανικά ένας άνθρωπος κοντά στην είσοδο που θα καλωσορίζει τον κόσμο και θα τον αποχαιρετάει, το συνεχές ενδιαφέρον στην διάρκεια της παραμονής του αν όλα είναι καλά και η γρήγορη εξυπηρέτηση είναι διαχρονικές αξίες που από μόνες τους μπορούν να δημιουργήσουν μία πολύ καλή εμπειρία και να κάνουν τους πελάτες να ξαναέρθουν στον χώρο σου. Σκέψου το!

Εύχομαι καλές γιορτές και καλή επιτυχία!!