Κάποιες τελευταίες πινελιές πριν το άνοιγμα που θα κάνουν την διαφορά

Επιτέλους έφτασε η ώρα και ελπίζουμε όλοι να είναι και η τελευταία φορά που περιμένουμε τα μαγαζιά της εστίασης να ανοίξουν.

Επειδή είναι πολύς ο καιρός που έχει περάσει από όταν είδαμε κόσμο να κάθεται σε τραπέζι μαγαζιού, είτε είναι καφέ, είτε γρήγορη εστίαση, είτε εστιατόριο, ταβέρνα, μεζεδοπωλείο κλπ, εδώ καταγράφω κάποιες σκέψεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την καλύτερη εντύπωση που μπορεί να κάνει ένα κατάστημα.

Η εποχή, η μέρα και η περίοδος που ανοίγουν τα μαγαζιά είναι κρίσιμης σημασίας και θα πρέπει να το λάβεις υπόψιν σου. Γιατί:

 1. Είναι πια προχωρημένη Άνοιξη, οπότε όλοι μπορούν να κάτσουν έξω γιατί ο καιρός το ευνοεί και
 2. Είναι μετά το Πάσχα, μέρες που όλος ο κόσμος βγαίνει έξω και φέτος ακόμη περισσότερο γιατί πέφτει και ο εορτασμός την Πρωτομαγιάς και γιατί πια κανείς δεν κρατιέται, ούτε με αλυσίδες…

Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε πολύ κόσμο να βγει έξω και να γίνει ένας “χαμός”. Κι εδώ είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις. Ποια είναι τα κομμάτια του puzzle που θα σε βοηθήσουν να το κερδίσεις? Ας τα δούμε:

 • Πρέπει να έχεις το προσωπικό να εξυπηρετήσεις σωστά. Μην τσιγκουνευτείς να έχεις τα άτομα που χρειάζεσαι ώστε να προσφέρεις σωστό και γρήγορο service. Εσύ γνωρίζεις ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και την περιοχή του μαγαζιού σου πόσα άτομα χρειάζεσαι για αυτό. Υπολόγισε ότι θα είσαι γεμάτος τις 2 πρώτες μέρες.
 • Μην προσπαθήσεις να κάνεις οικονομία στις πρώτες ύλες που χρειάζεται το κατάστημα σου για να λειτουργήσει χωρίς ελλείψεις (πάντα λαμβάνοντας υπόψιν σου ότι θα είσαι γεμάτος).
 • Και φυσικά μην βάλεις σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας για τον κόσμο. Κράτησε στο μυαλό σου ότι οι 2-3 πρώτες μέρες θα δώσουν την ευκαιρία στον κόσμο να κατατάξει το μαγαζί σου σε αυτά που θα επισκέπτεται γιατί έχει καλό service, σωστό προϊόν αλλά  και σε αυτά που νιώθει άνετα και ασφαλής!

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρείς αυστηρά τα μέτρα. Και αυτά είναι:

 • H καθαριότητα και απολύμανση τραπεζιών, καρεκλών και όλων των πραγμάτων πάνω στο τραπέζι πριν κάτσει η επόμενη παρέα.
  • Η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.
  • Η χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό.
  • Η απαγόρευση να κυκλοφορεί κόσμος μέσα στο κατάστημα χωρίς μάσκα.
  • Ο καθαρισμός και απολύμανση των τουαλετών πολύ τακτικά και η αναγραφή στην πόρτα για τον καθαρισμό τους. 
  • Οι συστάσεις όπου χρειάζεται και με ευγενικό πάντα τρόπο αν διαπιστωθεί ότι κάποιος από τους πελάτες παραβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα μέτρα ασφαλείας.

Βασικές αρχές, που όμως λόγω του κόσμου και της έλλειψης συνήθειας τόσους μήνες, μπορούν σε σου διαφύγουν. Μεγάλη προσοχή και λεπτομερής εκπαίδευση του προσωπικού για το τι ακριβώς κάνουν και πως αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική.

Φυσικά σε αυτό το άρθρο δεν αναφέρω τίποτα για το μενού, την προώθηση, το περιβάλλον και τις τιμές. Αυτά θεωρώ ότι τα έχεις μόνιμα στο μικροσκόπιο και δεν περιμένεις λίγες μέρες πριν ανοίξεις να τα δουλέψεις, να αλλάξεις κάτι ή να κάνεις κάτι που δεν έχεις ήδη εντάξει  στην στρατηγική της επιχείρησής σου όλους αυτούς τους μήνες αναμονής.

Αν ακολουθήσεις τα παραπάνω, όλα θα πάνε καλά και δεν θα αργήσει ο καιρός που όλοι θα ξαναμπούν στην ρουτίνα της καθημερινότητας.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία!!