Το κέρασμα είναι πράγματι ένα φαινόμενο και μάλιστα Ελληνικό. Όπου κι αν πας στην Ευρώπη δεν συνηθίζεται να κερνάνε στα μαγαζιά εστίασης, ούτε και το περιμένει κανείς! Εδώ στην Ελλάδα πάλι και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει συνήθεια. Έχει φτάσει μάλιστα να είναι τόσο παγιωμένη που αν δεν το κάνεις, μπορεί να χάσεις πολλούς πόντους στην κριτική των πελατών καθώς και στις επαναληπτικές τους επισκέψεις!
Το ερώτημα είναι: Κερνάω ή όχι? Η απάντηση είναι: Ναι, αλλά έξυπνα!
Τρόποι κεράσματος
- Πριν το γεύμα. Σε πολλά μαγαζιά όταν κάθεσαι, σου φέρνουν κάποιο απεριτίφ (π.χ. τσίπουρο) μαζί με ένα μικρό μεζέ (ελιές ή κάποιο ντιπ). Αυτός ο τρόπος κεράσματος έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Στα θετικά μπορούμε να αναφέρουμε τον λίγο παραπάνω χρόνο που σου δίνει μέχρι να πάρεις παραγγελία και να εκτελέσεις, ειδικά αν έχει πολύ δουλειά και χρειάζεσαι 5-10 λεπτά «αέρα». Επίσης δημιουργείς μία θετική εικόνα και ένα καλό κλίμα για το πώς θα κυλήσει ο χρόνος παραμονής των πελατών στο μαγαζί. Στα αρνητικά θα λέγαμε ότι είναι το γεγονός ότι ο πελάτης το έχει συνήθως ξεχάσει μέχρι το τέλος του φαγητού του.
- Μετά το γεύμα. Σε πολλά επίσης μαγαζιά το κέρασμα έρχεται στο τέλος του φαγητού. Συνήθως είναι κάποιο γλυκό ή φρούτο ή και τα δύο μαζί. Αυτό έχει το θετικό ότι ο πελάτης φεύγει παίρνοντας μαζί του την σκέψη του κεράσματος και το καταγράφει στα θετικά. Από την άλλη συνήθως είναι πιο υψηλό το κόστος ενός τέτοιου κεράσματος για το μαγαζί. Ειδικά αν είναι κάποιο γλυκό που έχει φτιαχτεί στο χώρο, θα πρέπει να συνυπολογίσεις και το κόστος της εργατοώρας για να ετοιμαστεί πέρα από το κόστος των υλικών.
- Tailor Made. Είναι αυτό που λέμε διαφορετικό κέρασμα για κάθε πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι το χειρίζεσαι ανάλογα με το πόσο καλός είναι ο πελάτης (πόσο συχνά έρχεται, τι λογαριασμό κάνει και τι κόσμο φέρνει). Αυτός είναι πολύ δίκαιος τρόπος, αλλά και πολύ δύσκολος γιατί πραγματικά πρέπει να είσαι συνεχώς από πάνω και επειδή είσαι άνθρωπος και μπορεί να ξεχάσεις ή να λείπεις, μπορεί να δημιουργηθεί κάποια παρεξήγηση. Αν όμως το οργανώσεις σωστά και βάλεις πλαίσια στα οποία θα κινείται το μαγαζί μπορούν και οι υπόλοιποι να το ακολουθήσουν χωρίς πρόβλημα. Το tailor made κέρασμα μπορεί να είναι ένα νέο πιάτο που θες να το δοκιμάσουν οι καλοί σου πελάτες πρώτα, κάποιο άλλο πιάτο που θέλεις να τους το προσφέρεις, κρασί, μπύρες κλπ.
- Κέρασμα που χτίζει ταυτότητα. Εδώ μιλάμε για μία πολύ ειδική κατηγορία κεράσματος, που αν το πετύχεις έχεις δημιουργήσει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα από πελάτη μου ο οποίος είχε αποφασίσει να δίνει λουκουμάδες με μέλι ή σοκολάτα μετά το φαγητό σε ποσότητα ανάλογα με τα άτομα και με μία μοναδική συνταγή. Γι αυτό το επιδόρπιο είχε γίνει γνωστός και πέρα από την περιοχή και ερχόταν κόσμος. Προσοχή! Από μόνο του ένα καλό κέρασμα δεν είναι αρκετό να χτίσει πελατολόγιο. Χρειάζεται καλό ποιοτικό φαγητό, καλό service και καλές τιμές για να χτιστεί πιστό κοινό. Απλά ένα τέτοιο επιδόρπιο – κέρασμα, προσθέτει πολλούς πόντους στην επιλογή των καταναλωτών για το μαγαζί που θα πάνε να φάνε.
Το ποιο κέρασμα θα αποφασίσεις να δώσεις δεν μπορώ να στο πω εγώ. Εξαρτάται από το είδος του μαγαζιού (άλλο αν έχεις ένα εστιατόριο και άλλο αν έχεις μια ψησταριά), το περιθώριο κέρδους, τις ανάγκες αλλά και τις αδυναμίες του μαγαζιού σου, που μόνο εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα. Το ιδανικό θα ήταν να έχει κάποιος ένα tailor made κέρασμα για τους καλούς πελάτες και ένα επιδόρπιο που χτίζει δυνατή ταυτότητα για το μαγαζί και μπορεί να το επικοινωνήσει δυνατά και σωστά στο πλάνο επικοινωνίας του μαγαζιού, όποιο κι αν είναι αυτό.
Φρόντισε να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα, στις ανάγκες ή τις πιθανές αδυναμίες που έχεις και που θα προσθέτει αρκετούς πόντους στο μαγαζί σου.
Καλή επιτυχία!