taverna

Ναι, είμαστε ήδη στον τελευταίο μήνα του ιστορικού έτους 2020! Και ναι, είμαστε ακόμα ζωντανοί – πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι το άσμα- και ήρθε ή ώρα να οργανώσουμε τη νέα χρονιά.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να προετοιμαστείς για το 2021 και να νιώσεις ότι ξέρεις που βαδίζεις και τι κάνεις; Φυσικά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ετοιμάζεις το κλασικό business Plan ανά μήνα, αν φτιάχνεις πλάνο, (αλλά και αν δεν φτιάχνεις μην νιώθεις άσχημα, οι περισσότεροι δεν έκαναν κάτι τέτοιο μέχρι τώρα). Σωστά? Μάλλον όχι!

Αρχικά να σου πω ότι το πλάνο από δω και μπρος πρέπει να μπει στην ζωή σου και στην καθημερινότητά σου. Αλλά όχι ένα απλό πλάνο του τύπου “πάμε να δούμε τι κάναμε πέρσι, να βάλουμε και ένα ποσοστό που πιστεύουμε επιπλέον ή τα ίδια νούμερα, να βάλουμε και 2 κινήσεις επικοινωνίας και 2 θέματα οργάνωσης και τελειώσαμε”. Οι εποχές των προβλέψεων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί! Ναι καλά διαβάζεις. Φυσικά και έχοντας μία ιστορικότητα θα βάλεις τα νούμερα που περιμένεις να έρθουν ώστε να στήσεις την δουλειά σου, τα έξοδα σου, τις επενδύσεις που πιθανόν θέλεις να κάνεις κλπ. Αλλά οι καιροί πλέον απαιτούν πολλά περισσότερα από ένα απλό λογαριασμό και έναν απλό συλλογισμό.

 

Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πως μπορείς να βάλεις σε μία σειρά τα πράγματα.

 1. Φυσικά και καταγράφεις περσινές πωλήσεις και συνθήκες ώστε να βάλεις τον στόχο σου για το νέο έτος. Απλά θα πρέπει να παίξεις με διαφορετικά σενάρια. Γιατί? Γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο. Οπότε θα ξεκινήσεις με το πιο ρεαλιστικό σενάριο πωλήσεων βάσει συνθηκών και θα προχωρήσεις με ένα λίγο πιο αισιόδοξο.
 2. Όλο σου το Business Plan(έξοδα, προσωπικό, επενδύσεις κλπ) θα στηθεί βάσει του πρώτου σεναρίου. Το 2021 παίζεις λίγο πιο συντηρητικά σε ότι αφορά τα δεδομένα σου.

 

“Οι νικητές επιχειρηματίες εστίασης τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτοί που θα έχουν την πληροφορία και την γνώση και βάσει αυτών, θα γίνουν τόσο ευέλικτοι, ώστε να παίρνουν τι κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, γρήγορα.”

 

 1. Μαζεύεις τα έξοδά σου στο μέγιστο βαθμό. Γνωρίζω επιχειρηματίες που άλλαξαν ακόμη και τα σημείο που βρίσκονται ώστε να γίνουν πιο κερδοφόροι (προσοχή εξαρτάται που στηρίζεται η δουλειά σου, πόσα χρόνια είσαι στην αγορά, τι θέλεις να πετύχεις σαν στόχο και ποιο είναι το concept). Εννοώ, ότι αυτό δεν είναι πρόταση για τον καθένα. Απλά αναφέρω παραδείγματα για να σκεφτείς “έξω από το κουτί” όπως λέμε, να σκεφτείς δημιουργικά.
 2. Οργανώνεσαι στον μέγιστο βαθμό. Αυτό σημαίνει κανόνες λειτουργίας, θέσεις εργασίας, εκπαίδευση προσωπικού, σωστή καταγραφή και έλεγχος προμηθευτών και λοιπών εξόδων, ανάλυση κοστολογίων όσο είναι εφικτό, τακτική μελέτη και σωστή ανάλυση στοιχείων πωλήσεων κλπ. Ένα μεγάλο βήμα που μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου δεν το κάνει. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να αλλάξουν πολλά πράγματα. Οι νικητές επιχειρηματίες εστίασης τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτοί που θα έχουν την πληροφορία και την γνώση και βάσει αυτών, θα γίνουν τόσο ευέλικτοι, ώστε να παίρνουν τι κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, γρήγορα.

“Οι εποχές απαιτούν δημιουργικότητα, αλλαγές και διαφοροποίηση.”

 1. Αφού οργανώσεις με λεπτομέρεια όλα τα παραπάνω ήρθε η στιγμή να δείξεις όλη την δημιουργικότητά σου. Πως θα αλλάξεις τα δεδομένα ώστε να αυξήσεις την δουλειά σου μία χρονιά που πιθανόν θα έχουμε κάποιο διάστημα πάλι κλειστά μαγαζιά? Που ο κόσμος μέχρι να καλοκαιριάσει θα φοβάται να πάει να κάτσει μέσα σε έναν χώρο? Που το διαθέσιμο εισόδημά του έχει μειωθεί μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πρωτοφανούς κρίσης? Τι θα είναι αυτό που θα σου προσθέσει στον τζίρο σου?
  1. Θα είναι νέα προϊόντα?
  2. Θα είναι νέα υπηρεσία?
  3. Θα είναι νέα αγορά?
  4. Θα είναι νέο αντικείμενο?
  5. Θα είναι συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω ή κάτι άλλο?

Αυτό είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για κάθε επιχείρηση. Και πρέπει να αναλυθεί και να προχωρήσει ανάλογα με τις συνθήκες και τα δεδομένα που επικρατούν σε κάθε επιχείρηση. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Οι εποχές απαιτούν δημιουργικότητα, αλλαγές και διαφοροποίηση.

Έχεις μπροστά σου 1 μήνα για να σκεφτείς όλα τα παραπάνω και να φτιάξεις το Business Plan σου με ότι νομίζεις ότι ταιριάζει καλύτερα στην δική σου επιχείρηση. Το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να μείνεις στα ίδια!

Καλή επιτυχία!!