
Δύο λέξεις που έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας και τις ακούμε αν όχι κάθε μέρα, σίγουρα πολύ συχνά. Επειδή όμως οι λέξεις από μόνες τους δεν σημαίνουν κάτι και πολλές φορές τις χρησιμοποιούμε απλά για να τις χρησιμοποιήσουμε χωρίς απτό αντίκρυσμα, θεώρησα ότι είναι καλό να προβληματιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να δώσω τροφή για σκέψη μέσα από αυτό το άρθρο.
Αυτές οι λέξεις πρέπει να ενταχθούν στην ζωή μας πρακτικά σε όλα τα επίπεδα. Την δεκαετία που διανύουμε θα γίνουν πολλές και σημαντικές αλλαγές. Και αν κρίνουμε από το ξεκίνημά της, αυτές οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές! Και θα γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η βιομηχανία των εστιατορίων είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και είναι μόλις η αρχή αυτών των αλλαγών. Σίγουρα πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να κάνουν. Ωραία, ο κλάδος έχει πληγεί. Και? Εγώ πως μπορώ αυτό να το επηρεάσω? Τι μπορώ να κάνω? Δεν είναι δικό μου θέμα ούτε μπορώ να επέμβω σε ότι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα? Κάνω ότι καλύτερο και περιμένω να φτιάξουν τα πράγματα. Σωστά? Χμ, όχι και τόσο!
Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις ώστε να είσαι εσύ ο κύριος της ζωής σου και να μην περιμένεις απέξω την σωτηρία ή την καταστροφή.
Προσαρμογή
Ας ξεκινήσουμε από τα πιο απλά, τις προσαρμογές που μπορείς να κάνεις άμεσα.

adaptation
- Αλλαγή μενού, πιο μικρό και ευέλικτο, με λιγότερες πρώτες ύλες που να αξιοποιούνται στο έπακρο. Πιθανή προσθήκη κάποιων πιο εμπορικών κωδικών, ανάλογα με το είδος του μαγαζιού ώστε να μπορείς να απευθυνθείς σε μεγαλύτερη μάζα κοινού. Εν ολίγοις, πρέπει να γίνει μείωση food cost με κάθε τρόπο!!
- Μείωση ωρών εργασίας στο προσωπικό.
- Μείωση προσωπικού ως έσχατη λύση, δεν το προτείνω γιατί θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουμε στον φαύλο κύκλο της οικονομίας. Αν δεν γίνεται αλλιώς όμως και είναι αναπόφευκτο, κάνε το με σοφές επιλογές και στην μικρότερη δυνατή κλίμακα.
- Διαπραγμάτευση με προμηθευτές για καλύτερες τιμές ή καλύτερη τιμολογιακή πολιτική γενικότερα (μεγαλύτερη πίστωση). Εξαρτάται τι σε βοηθάει περισσότερο.
- Διαπραγμάτευση για μόνιμη μείωση ενοικίου και διακανονισμοί για πληρωμές σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορία κλπ. Και όπου υπάρχει άνοιγμα οικονομικό θα έλεγα γενικότερα, γιατί δεν ξέρω τα ανοίγματα της κάθε επιχείρησης.
Μέχρι εδώ είναι οι βασικές κινήσεις προσαρμογής που πιθανολογώ ότι οι περισσότεροι έχετε ήδη κάνει μετά από περίπου 2 μήνες λειτουργίας με τα νέα δεδομένα ή λίγο περισσότερο αν δεν κλείσατε ποτέ, λόγω delivery. Αν δεν τις έχεις κάνει ακόμα και ζορίζεσαι οικονομικά, μην χάσεις άλλη εβδομάδα.
Και μία συμβουλή: κινήσου γρήγορα, ότι μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αφήσεις για αύριο ή για την άλλη εβδομάδα με την λογική ..”για να δούμε πως θα πάει και αυτή η εβδομάδα, θα αλλάξει κάτι”? Δεν θα αλλάξει τίποτα, μην δίνεις δικαιολογίες στον εαυτό σου. Ώρα για δράση άμεσα!!!
Αλλαγή
Μέχρι εδώ ήταν το εύκολο μέρος, οι προσαρμογές. Από εδώ και κάτω αρχίζουν και ζορίζουν τα πράγματα. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι πιθανόν θα πρέπει να σκεφτείς αυτό που λέμε “out of the box” δηλαδή αλλαγές πιο ριζικές ώστε αρχικά να μείνεις στην αγορά και στην συνέχεια να αναπτυχθείς. Ναι, υπάρχει ανάπτυξη στις μέρες μας σε πολλούς κλάδους. Δεν σου λέω να αφήσεις την εστίαση και να πουλάς Puzzle (που παρεμπίπτοντος είχαν αύξηση πάνω από 2500% αυτή την περίοδο, παρότι δεν θα το απέρριπτα), σου λέω να σκεφτείς πιο μεγάλες αλλαγές στην δουλειά σου.
Αυτό θα μπορούσε να ήταν αλλαγή χώρου (για πολύ μικρότερο κόστος, πιθανόν να βρεις κάποια καλή ευκαιρία τώρα).
Αλλαγή μενού (το delivery θα ανθίσει τα επόμενα χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι αν κάνεις ήδη delivery και δεν είναι το δυνατό σου χαρτί φρόντισε να αναπτύξεις μία στρατηγική και να κάνεις τις αντίστοιχες κινήσεις ώστε να γίνει το δυνατό σου χαρτί σε 1 χρόνο από τώρα. Αν έχεις δυνατό delivery να χτίσεις μία στρατηγική με προϊόντα, υπηρεσίες, service, CRM προγράμματα, επιβραβεύσεις κλπ για να ανεβάσεις κι άλλο τον τζίρο σου στο delivery και να πάρεις μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (όταν η αγορά πέφτει ο μόνος τρόπος να μην ακολουθήσουμε την πτωτική πορεία είναι να καταφέρουμε να πάρουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνισμό). Αν δεν έχεις καθόλου delivery, να σκεφτείς αν μπορείς να μπεις σε αυτή την αγορά αλλάζοντας την ταυτότητά σου ή κάνοντας κάτι νέο και πρωτοποριακό.
Ξέρεις, καμιά φορά γινόμαστε όλοι δέσμιοι της ταυτότητας και αυτού που πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύουμε. Τι σημαίνει τελικά ταυτότητα? Και γιατί να μην μπορούμε να την αλλάξουμε? Ψάξε και βρες κάτι πρωτοποριακό και κινήσου προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να ξεχωρίσεις.
Δεν είμαστε δεινόσαυροι! Κολοσσοί κατέρρευσαν γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές που οι καιροί πρόσταζαν. Δεν θα πάω πίσω χρονικά και θα μείνω στην πρόσφατη αποτυχία της pizza Hut στην ελληνική αγορά και όχι μόνο.
Μάθε να αφουγκράζεσαι την αγορά, να ακούς το ένστικτό σου (έχεις δυνατό ένστικτο γιαυτό έχεις φτάσει μέχρι εδώ σαν επιχειρηματίας), να παρακολουθείς τις τάσεις, να είσαι πρωτοπόρος και να είσαι αποφασιστικός, παίρνοντας τις αποφάσεις που πρέπει, όταν πρέπει. Θυμήσου, το timing είναι ένα δυνατό κομμάτι της εξίσωσης για την επιτυχία ή την αποτυχία.
Και κάτι τελευταίο, κόψε περιττά έξοδα και επένδυσε στην στρατηγική και στις αλλαγές που θα σου φέρουν σταθεροποίηση και ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Καλή επιτυχία σε ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις!