Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, υπάρχουν επενδύσεις που δεν έπιασαν το στόχο τους και απέτυχαν. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους.

  1. Λάθος concept
  2. Λάθος σημείο
  3. Κακός συνδυασμός πακέτου (τιμή, ποιότητα, ποικιλία)
  4. Έλλειψη ταυτότητας
  5. Πολύ μεγάλη επένδυση σε σχέση με την απόδοση

Η λίστα μπορεί να είναι ατέλειωτη και συνήθως είναι συνδυασμός κάποιων πραγμάτων, που πολλές φορές δεν είναι εύκολο κάποιος να αποκωδικοποιήσει και να διορθώσει. Συνήθως βέβαια, είναι λάθος συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων, που δυσκολεύεσαι να δεις και δεν μπορείς να αποδεχτείς. Τι γίνεται συνήθως? Η θεωρία με τον βάτραχο ταιριάζει γάντι, για να καταλάβεις τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις:

Ο βάτραχος και το βραστό νερό

Εάν βάλεις έναν βάτραχο σε χλιαρό νερό δεν θα πηδήξει έξω, απλά θα προσαρμόσει την θερμοκρασία του στο χλιαρό νερό. Όσο το νερό ανεβάζει θερμοκρασία (σιγά-σιγά όμως, πολύ σιγά) ο βάτραχος προσπαθεί και προσαρμόζει τη θερμοκρασία του στα νέα δεδομένα. Καταναλώνει μεγάλη ενέργεια για να το καταφέρει αυτό, μέχρι που το νερό πια αρχίζει να βράζει κι εκεί θα πρέπει να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα για να μην βράσει και ο ίδιος. Έλα όμως που πια δεν έχει τη δύναμη να το κάνει! Έχει καταναλώσει τόση ενέργεια για να προσαρμόσει την θερμοκρασία του, που την κρίσιμη στιγμή δεν μπορεί να κάνει το άλμα και δυστυχώς χάνει τη μάχη!

Τι μας λέει το παράδειγμα με τον βάτραχος? Αντί να δούμε το τέλος να έρχεται και να την κάνουμε με ελαφρά πηδηματάκια, παραμένουμε, προσαρμοζόμαστε, αποδεχόμαστε πράγματα και τελικά, χάνουμε τον πόλεμο. Γιατί αν φύγεις τη σωστή ώρα, μπορεί να τη γλυτώσεις με την απώλεια μιας μάχης μόνο και αυτό σημαίνει ότι παραμένεις στα χαρακώματα και χαράσσεις νέα στρατηγική για να κερδίσεις τον πόλεμο!

Αυτό το άρθρο είναι γραμμένο με αφορμή έναν πελάτη που έκανε όλα τα παραπάνω λάθη. Και ήθελα πραγματικά να δώσω με όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο την σωστή προσέγγιση, ώστε κάποιος να καταφέρει να παραμείνει στην αγορά και να προχωρήσει με μία άλλη επένδυση που αυτή τη φορά, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, θα είναι πιο πετυχημένη.

Τι προσέχεις όταν ανοίγεις ένα μαγαζί:

  1. Να έχεις ξεκάθαρο budget για την επένδυση (μέχρι εκεί που μπορούμε). Βάλε βαμβάκι στ΄ αυτιά σου, να μην ακούς τις διάφορες σειρήνες. Ξέρω επαγγελματία που με μία πολύ μικρή επένδυση έχει κάνει μία πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, γιατί πραγματικά έχει όραμα και όρεξη και είναι αυθεντικός σε αυτό που προσφέρει. Και γνωρίζω επιχείρηση που έχει επενδύσει χιλιάδες ευρώ (6ψήφιο νούμερο) και δεν αποδίδει, για πολλούς λόγους! Οπότε μην ακούς κανέναν που σου λέει, δώσε ακόμη 1000€ γιατί αυτό το χρώμα θα κάνει τη διαφορά, αυτή η καρέκλα είναι πιο μοντέρνα, εκείνο το τραπέζι είναι πιο όμορφο. Όχι! Μείνε όσο πιο κοντά μπορείς στο budget που έχεις ορίσει.
  2. Έχεις budget για αναγκαίες αλλαγές (τις παιδικές αρρώστιες που λέγαμε σε άλλο άρθρο μας) γιατί αυτές πρέπει να γίνουν άμεσα! Υπολόγισε τουλάχιστον 10% της επένδυσης.
  3. Έχεις budget για να στηρίξεις το κατάστημα τον 1ο χρόνο λειτουργίας του. Πιθανόν δεν θα σου φέρει κέρδη τον 1ο χρόνο. Φροντίστε να έχεις χρήματα για να στηρίξεις τρέχοντα έξοδα (πάγια, μισθούς κλπ), γιατί κάποιους μήνες θα πρέπει να τα καλύψεις από τα έτοιμα (και πρέπει να υπάρχουν έτοιμα).
  4. Έχεις κρατήσει budget για την υποστήριξη του καταστήματος. Απαραίτητο βήμα ανάπτυξης και πρώτης αίσθησης για την δυναμική του.
  5. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Πάρε τις αποστάσεις σου και δες αντικειμενικά (αφού έχεις κλείσει τους 6 πρώτους μήνες λειτουργίας) την βιωσιμότητα και την κερδοφορία που μπορεί να έχει το κατάστημα. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Ένα κατάστημα θα δείξει τη δυναμική του και κατά πόσο ήταν μία καλή επένδυση, μία μέτρια ή μία κακή. Προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι καλή ή μέτρια επένδυση και τι μπορείς να κάνεις καλύτερα για να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα μέχρι να κλείσει ο πρώτος χρόνος.
  6. Εάν διαπιστώσεις ότι τελικά μάλλον ήταν μία κακή επένδυση, πρέπει μέχρι να κλείσει ο πρώτος χρόνος, να έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις. Θα προχωρήσεις ή όχι? Θα αλλάξεις ριζικά πράγματα ή θα κλείσεις? Ο πρώτος χρόνος καθώς συμπληρώνεται, θα πρέπει να σε βρει έτοιμο και συνειδητοποιημένο. Το να συνεχίσεις όπως είσαι ξέχασέ το!

Μπορεί εδώ να χρειαστείς εξωτερική βοήθεια ενός επαγγελματία, που θα σου δώσει αναλυτικά όλες τις εναλλακτικές που έχεις, καθώς και μία αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων. Τι πρέπει να κάνεις και τι όχι. Τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Και τελικά αν πρέπει να προχωρήσεις με κάποιο τρόπο ή πρέπει να πάρεις απόφαση ότι δεν έχει κανένα νόημα και να κλείσεις την επιχείρηση. Μην υποτιμάς την επαγγελματική βοήθεια και μην βυθίζεσαι στην απελπισία! ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Απόψεις του τύπου, «εδώ δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας, θα δώσουμε και έξτρα χρήματα», είναι πολύ λάθος! Γιατί αυτός ο άνθρωπος, «ο απέξω», με πείρα και γνώσεις, με αντικειμενικότητα και άλλη οπτική γωνία, μπορεί να σου σώσει πολλά λεφτά!!!

Αλλά όταν αποφασίσεις να ζητήσεις τη γνώμη ενός εξωτερικού συνεργάτη, θα τον ακούσεις! Διαφορετικά ναι, πετάς τα λεφτά σου! Αν δεν σου αρέσουν αυτά που θα σου πει και εθελοτυφλείς, πετάς τα λεφτά σου. Αν καταλαβαίνεις το αδιέξοδο, αλλά περιμένεις μέχρι να τελειώσουν όλα τα έτοιμα χρήματα και να καταστραφείς οικονομικά πριν κλείσεις, μην μπείς στον κόπο! Δεν χρειάζεσαι κανέναν!

Φρόντισε να τηρήσεις όλα τα παραπάνω βήματα κι όλα θα πάνε καλά! Εύχομαι να μην χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ στο βήμα 6. Αλλά ακόμη κι αν χρειαστεί, μην ξεχνάς, ότι έχουν κερδηθεί και πολύ δυσκολότερες μάχες. Εσύ σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, το ξέρεις καλύτερα! Το αποτέλεσμα του πολέμου είναι που τελικά μετράει!!

Καλή επιτυχία!!!