Τα κοινωνικά δίκτυα αλλάζουν συνέχεια όπως όλα εξάλλου γύρω μας. Ιδιαίτερα στην αγορά της εστίασης, πρέπει κανείς να έχει τα μάτια του και τα αυτιά του ανοιχτά, ώστε να βλέπει τις νέες τάσεις και να τις χρησιμοποιεί προς όφελός του πριν τον ανταγωνισμό.

Το fb πριν λίγους μήνες άλλαξε τον αλγόριθμό του και τον τρόπο που οι χρήστες βλέπουν στο χρονολόγιο τους (newsfeed) τα νέα. Πλέον τα πόστ από τις εταιρίες έχουν μειωθεί πολύ και έχει δοθεί έμφαση στο τι κάνουν οι φίλοι μας, που βρίσκονται και σε ποιες εκδηλώσεις θα πάνε. Ακόμα και προτάσεις βλέπουμε να μας βγάζει  για εκδηλώσεις κοντά μας!

Η αλήθεια είναι, ότι αν παρατηρήσεις κι εσύ τον εαυτό σου σαν χρήστη των social media (κοινωνικών δικτύων) πιο πολύ θα ψάξεις που ήταν οι φίλοι σου ή σε ποια εκδήλωση έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να πάνε παρά σε μία διαφήμιση μίας εταιρίας. Η λέξη κλειδί γι αυτό είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Φυσικά και θα εμπιστευτείς την γνώμη του φίλου σου ή του γνωστού σου που εκτιμάς περισσότερο από μία χορηγούμενη σελίδα που σου λέει «επίλεξε με γιατί… μπλα μπλα μπλα».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για σένα

1.Ότι θα πρέπει να φροντίσεις περισσότερος κόσμος να κάνει check in (κοινοποίηση παρουσίας) στην τοποθεσία σου. Πως το πετυχαίνεις αυτό? Δίνοντας ένα κίνητρο. Δηλαδή λες στον κόσμο «κάντε ckeck in και κερδίστε χχχ». Το τι θα κερδίσει είναι κάτι που εσύ πρέπει να αποφασίσεις ανάλογα με το είδος του μαγαζιού που έχεις και το πελατολόγιο σου. Μπορεί να είναι μία έκπτωση στον λογαριασμό του, ένα κέρασμα, ένα νέο προϊόν δωρεάν να το δοκιμάσει κλπ. Εκείνο που έχει σημασία είναι να κερδίζει κάτι επί τόπου. Αυτό σημαίνει ότι του επικοινωνείς με το που θα έρθει στον χώρο σου «Κάνε check in και κέρδισε άμεσα …. Χχχ». Πως το επικοινωνείς τώρα αυτό:

 

Με μικρές κάρτες τύπου Α5 πάνω στα τραπέζια. Φτιάχνεις ένα γρήγορο και έξυπνο δημιουργικό (αν είσαι εξοικειωμένος μπαίνεις στο canvas.com και δωρεάν φτιάχνεις σε λίγη ώρα ένα δημιουργικό), το οποίο στέλνεις για εκτύπωση σε μικρό αριθμό αντιτύπων (ανάλογα με τα τραπέζια που έχει το μαγαζί). Το βάζεις μέσα σε προθήκες plexiglass Α5 για να μην καταστραφεί και για να στέκεται σωστά πάνω στο τραπέζι κι έχεις έτοιμη την επικοινωνία σου! Φυσικά έχεις εκπαιδεύσει και τους σερβιτόρους να το λένε με το που παίρνουν την παραγγελία. Εφόσον κάνουν check in ανεβάζοντας και μια φωτογραφία, το δείχνουν στον σερβιτόρο και αυτόματα την ίδια στιγμή κερδίζουν το δώρο τους. Κίνηση που μπορείς να ετοιμάσεις σε λίγες ώρες, άντε σε 1-2 μέρες για να μην είμαι και υπερβολική και η προώθηση είναι έτοιμη. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά? Ότι πολύς κόσμος θα δει τους φίλους του να κάνει κοινοποίηση στο μαγαζί σου. Όσο περισσότερο γίνεται αυτό, τόσος περισσότερος κόσμος βλέπει το μαγαζί σου. Όχι σαν μία ψυχρή διαφήμιση, αλλά σαν μία επιλογή των δικών τους ανθρώπων που εμπιστεύονται την γνώμη τους! Κι αυτό θα σε βοηθήσεις στην αύξηση της κίνησης στο μαγαζί σου.

2.Θα πρέπει να δημιουργήσεις  εκδηλώσεις (events) στο μαγαζί σου. Και ακούγοντας εκδηλώσεις μην πάει το μυαλό σου σε χρονοβόρες και κοστοβόρες εκδηλώσεις που χρειάζονται μήνες και πολλά άτομα για να οργανωθούν. Σκέψου απλά και πρακτικά! Μία εκδήλωση μπορεί να είναι π.χ pizza day! ή pizza weekend! Φάε όση πίτσα θέλεις με χ €/άτομο ή ανάλογα με το είδος σου φτιάχνεις και αντίστοιχη μέρα (burger, σουβλάκι κλπ) Μπορεί να είναι μέρα του νέου μενού, δηλαδή ετοιμάζουμε το νέο μενού για το καλοκαίρι πχ και «σας προσκαλούμε να  δοκιμάσετε ότι και όσο θέλετε με χ € /άτομο». Κι έτσι έχεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και δοκιμάζεις το νέο μενού και βλέπεις αντιδράσεις και κάνεις την εκδήλωσή σου. Πως επικοινωνείς αυτή την ενέργεια:

  • Η επικοινωνία σε αυτή την περίπτωση είναι η δημιουργία ενός event μέσα στο fb. Εδώ θα πρέπει να βάλεις όλους τους φίλους και του γνωστούς σου να δηλώσουν ενδιαφέρον ή ότι θα έρθουν στο event. Καλό θα είναι να το διαφημίσεις και λίγο ώστε να πάει σε κοινό που το ενδιαφέρει αυτού του είδους η ενέργεια (επιλέγεις το κοινό ανάλογα με τα ενδιαφέροντα αν δεν έχεις ήδη επιλέξει το κοινό σου σαν σελίδα). Μία εκδήλωση τον μήνα ή και πιο αραιά ανάλογα με το είδος του μαγαζιού είναι αρκετή.

Και οι δύο ενέργειες, ειδικά σε τουριστικές περιοχές τώρα το καλοκαίρι, θα ανεβάσουν την κίνηση και την αναγνωρισιμότητα  του μαγαζιού σου. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Με ελάχιστα χρήματα και με έξυπνες κινήσεις να ανεβάζεις την δουλειά και να είσαι μπροστά από τον ανταγωνισμό σου. Ελπίζω να το προσπαθήσεις!

Καλή επιτυχία!