Συνομιλώ καθημερινά με επιχειρηματίες της εστίασης, έχω συνεργαστεί  με πολλούς τα τελευταία χρόνια και συνεργάζομαι με αρκετούς την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο. Αυτό που έχω παρατηρήσει και πλέον με βεβαιότητα μπορώ να πω και να γράψω είναι ότι το κατάστημά του καθενός έχει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη του!

Όπως έχω ξαναπεί, το κατάστημα είναι ζωντανός οργανισμός και σαν τέτοιος έχει προσωπικότητα. Δεν είναι βέβαια αυτόφωτο, αυτό σημαίνει ότι κάποιος του δίνει αυτή την ζωή και την προσωπικότητα. Και δεν είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη του.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Ότι τα θετικά και αρνητικά στοιχεία σου τα μεταφέρεις και στον χώρο σου. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι αισιόδοξος άνθρωπος, χαρούμενος, δοτικός και θετικός, το κατάστημά σου θα έχει την αύρα αυτή. Θα είναι ένας χώρος που ο κόσμος θα μπαίνει ευχάριστα, θα κάθεται και θα νιώθει θετικά να βρίσκεται εκεί και να το ξαναεπισκεφθεί. Θα λαμβάνει την ενέργεια ότι είναι ευπρόσδεκτος και ότι είσαι εκεί για να  τον εξυπηρετήσεις και να του προσφέρεις το καλύτερο. Θα παίρνει πράγματα από σένα, μία καλή κουβέντα, ένα χαμόγελο, ένα κέρασμα.

Αν είσαι οργανωτικός, προνοητικός, συνεργάσιμος, φιλικός, θα είναι και η επιχείρησή σου οργανωμένη σωστά, με ευχαριστημένο προσωπικό και αυτό επίσης φυσικά αντανακλάται στην ποιότητα του service.

Αν είσαι μερακλής και ψάχνεσαι επίσης θα φαίνεται στο μενού και στις γεύσεις που προσφέρεις. Επίσης θα φαίνεται και στην επικοινωνία σου και σε όλα τα υλικά της επικοινωνίας σου, φυσικά (κατάλογοι, χώρος κλπ) και ψηφιακά (social media, παρουσία on line κλπ).

Και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί.

Αυτό όμως που περιγράφω παραπάνω είναι μία ιδανική θετική κατάσταση. Πόσοι από μας αν το σκεφτούμε έχουμε μαζεμένα όλα τα θετικά στοιχεία ενός ανθρώπου και κανένα αρνητικό? Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανέναν!

Τι κάνουμε λοιπόν για να μην αντανακλώνται τα αρνητικά στοιχεία μας στην επιχείρηση? Αρχικά, ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι αυτά? Είναι μία διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης. Πριν πεις «καλά τώρα τι μου λέει αυτή η τρελή και έχω ένα σωρό δουλειές», να σου πω πόσο σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα για  την επιχείρηση σου αν καταφέρεις να διορθώσεις τα κακώς κείμενα! Τα αποτελέσματα δεν θα είναι μόνο για την επιχείρησή σου θετικά, θα είναι για ολόκληρη την ζωή σου. Θα δεις αλλαγές που δεν θα πιστεύεις ότι γίνονται, μόνο με την προσπάθεια να βελτιώσεις μερικά αρνητικά χαρακτηριστικά σου.

Αφού τα βρεις και τα ορίσεις, μετά πρέπει να μπει ένα πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες για να τα αλλάξεις. Όσο πιο πρακτικό είναι το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολα λύνεται. Όταν μπαίνουμε σε στοιχεία χαρακτήρα, εκεί έχει περισσότερη δουλειά. Πάλι όμως με ένα πλάνο ενεργειών όλα διορθώνονται και αλλάζουν. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η παροιμία του ελληνικού λαού «μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται».

Τα βήματα για αυτή την ανάπτυξη λοιπόν είναι τα εξής:

  1. Ανακαλύπτεις τα αδύνατα σημεία σου και τα καταγράφεις
  2. Βάζεις ένα πλάνο ενεργειών για να αρχίσεις να τα δουλεύεις
  3. Κάνεις μία αξιολόγηση μετά από 2-3 μήνες και βλέπεις τι χρειάζεται ακόμα και πως μπορείς να τα βελτιώσεις αν δεν είσαι στο επίπεδο που θέλεις και χρειάζεσαι. Πίστεψέ με, αν μπεις σε αυτή την διαδικασία θα ξέρεις που βρίσκεσαι και πόση δουλειά θέλεις ακόμα
  4. Αναθεωρείς το πλάνο και συνεχίζεις την διαδικασία μέχρι να φτάσεις σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο

Επειδή μπορεί να ανακαλύψεις σημεία ανάπτυξης που αφορούν στοιχεία πιο δύσκολα (για παράδειγμα ότι δεν είσαι όσο δοτικός θα ήθελες ή ότι είσαι άτομο φύσει απαισιόδοξο και βλέπεις πάντα τα αρνητικά κλπ) μπορεί να χρειαστείς βοήθεια για να εντοπίσεις τα θέματα και για να βάλεις πλάνο να τα λύσεις. Αυτό όμως είναι πιστεύω το πιο εύκολο κομμάτι, γιατί όταν ο μαθητής είναι έτοιμος ο δάσκαλος θα εμφανιστεί, λέει μια διάσημη παροιμία. Όταν θα γίνει αυτό θα δημιουργήσεις μία επιχείρηση που όχι μόνο θα είναι υγιής, αλλά και πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό της!

Άρχισε να δουλεύεις με τον εαυτό σου και δες τις αλλαγές στην επιχείρησή σου και στην ζωή σου γενικότερα!

Καλή επιτυχία!!