Αλλαγή! Μαγική λέξη!Πότε πρέπει να γίνεται??

Όλα τα μαγαζιά λιανικής χρειάζεται να ανανεώνονται και να κάνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ανάλογα με τη φάση ζωής που βρίσκονται.

Βάση των  νόμων της φύσης όλοι οι οργανισμοί γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, γερνάνε και πεθαίνουν. Είναι ο κύκλος της ζωής που όλοι ξέρουμε. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα μαγαζιά. Υπάρχει η φθορά του χρόνου όπως και στον άνθρωπο. Και ακριβώς όπως και στον άνθρωπο, που υπάρχουν τρόποι να ανανεωθείς, να κρατηθείς πιο νέος, να ωριμάσεις όμορφα και να μην χάσεις τη γοητεία σου, έτσι και στα μαγαζιά ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς νόμοι.

Θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα ότι εμείς πιστεύουμε πως οποιαδήποτε επιχείρηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Με τα θετικά του, τα αρνητικά του, τις καλές και τις κακές περιόδους, με τα πάνω και τα κάτω του. Ακριβώς όπως λοιπόν χειριζόμαστε τον εαυτό μας και τον προσέχουμε για να τον έχουμε, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με την επιχείρησή μας.

Ένα μαγαζί εστίασης γεννιέται. 1η περίοδος

Βρήκες το χώρο, αποφάσισες το concept, το έστησες, το εξόπλισες και το ανοίξες. Πολύ ωραία, ε? Όχι πάντα! Σ’ αυτή τη φάση το μαγαζί θα βγάλει αυτό που λέμε παιδικές αρρώστιες. Κάτι δεν δουλεύει καλά στο μενού, υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που κανείς δεν τις είδε και πρέπει να διορθωθούν για να μπορεί να δουλέψει η κουζίνα ή η σάλα, το προσωπικό δεν είναι συντονισμένο και κάποιοι δεν κολλάνε στο χώρο κλπ κλπ κλπ. Το ξέρεις ήδη αν έχεις έστω και μία φορά ανοίξει μαγαζί. Κι εσύ που δεν έχεις ανοίξει και προτίθεσαι, μην γελιέσαι, θα το βιώσεις, όσο καλά και αν έχεις οργανώσει τα πράγματα από πριν και πιστεύεις ότι όλα θα είναι άψογα. Και πρέπει να το βιώσεις, είναι μία πολύτιμη εμπειρία που θα σε βοηθήσει να μεγαλώσεις την επιχείρησή σου πιο σωστά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Έβαλες το χέρι στην πρίζα και σε τίναξε το ρεύμα? Αν είσαι μικρό παιδάκι θα καταλάβεις, με το δύσκολο τρόπο που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, ότι αυτό είναι επικίνδυνο και δεν θα το ξανακάνεις! Φρόντισε αντίστοιχα να μάθεις από τα λάθη σου στο μαγαζί και να μην τα ξανακάνεις. Σε μία παγίδα που μπαίνουν συνήθως οι ιδιοκτήτες ενός καταστήματος, είναι να μην καταλαβαίνουν τα λάθη και να τα επαναλαμβάνουν! Και αυτό το κάνουμε πολλές φορές όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο οι επιχειρηματίες. Και όσο το κάνεις, τόσο σου ξανάρχεται, μέχρι να το μάθεις και να προχωρήσεις. Προσοχή λοιπόν, γιατί μία τέτοια τακτική σε πάει πίσω και δεν σε αφήνει να μεγαλώσεις σαν επιχείρηση!

2η περίοδος –  Ανάπτυξη

Εδώ τα δίνεις όλα! Είναι η φάση που βλέπεις την επιχείρησή σου να ανθίζει, να αυξάνει πελατολόγιο, τζίρο, κέρδη. Είναι η πιο δημιουργική, ευχάριστη και πανέμορφη φάση που μπορείς να βρεθείς! Βλέπεις τους κόπους σου, την επένδυσή σου και το όνειρό σου να ανθίζει και να βγάζει καρπούς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από τη επιτυχία!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ναι, κάθε περίοδος κρύβει τις παγίδες της! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσεις ότι είσαι αλάνθαστος. Το ότι πάει καλά ένα μαγαζί, δεν σημαίνει ότι δεν κάνει λάθη που πρέπει να διορθώσει και ότι δεν υπάρχουν σημεία βελτίωσης. Πάντα υπάρχουν! Αρκεί να έχεις την ταπεινότητα να τα δεις, να τα αναγνωρίσεις και να πάρεις τις αποφάσεις για βελτιώσεις.

Επίσης, μεγάλη προσοχή χρειάζεται και η συμπεριφορά σου απέναντι στους πελάτες και στο προσωπικό. Και αυτό που θα αναφέρω αμέσως τώρα θα το καταλάβεις αν το έχεις βιώσει σαν καταναλωτής. Μην αναπτύξεις αλαζονεία. Δεν θα το καταλάβεις, αλλά όταν νομίζεις ότι είσαι τέλειος, ότι κανείς δεν σε σταματά και ότι πάντα έχεις τη σωστή θέση, άποψη, στάση κλπ χωρίς να ακούς και να δέχεσαι την κριτική, έχεις πέσει σ’ αυτή την λούμπα και είναι πολύ δύσκολο να βγεις. ‘Έχεις συναντήσει αλαζονικούς ανθρώπους, σωστά? Δεν ακούνε τίποτα και νομίζουν ότι πάντα είναι σωστοί. Καταστροφική στάση για έναν επιχειρηματία.

3η φάση – Ωρίμανση

Εδώ πλέον το μαγαζί έχει πάρει το δρόμο του. Είναι προβλέψιμος ο τζίρος του, η δουλειά που θα έχει ανά μήνα, σε πολλές περιπτώσει και ανά μέρα. Έχει συγκεκριμένους ρυθμούς, συνήθως υπάρχουν διαδικασίες σταθερές για να υπάρχει ροή και όλα βαίνουν βάση πλάνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Είναι η δεύτερη κρίσιμη περίοδος στην πορεία ενός μαγαζιού. Μην επαναπαύεσαι! Κάθε μαγαζί θέλει να είσαι εκεί και να προσέχεις κάθε μέρα τι χρειάζεται για να γίνει καλύτερο. Μη νιώσεις ότι πια δεν το χρειάζεται και δεν χρειάζεται και σένα εκεί. Σε χρειάζεται πιο πολύ από πριν, γιατί αν το αφήσεις  τώρα, θα «βαρύνει», θα «κάτσει». Είναι πολύ εύκολο να περάσει πιο γρήγορα από τη φάση της ωρίμανσης στο γέρασμα αν δεν γίνονται τονωτικές ενέσεις και μικρές παρεμβολές που θα το κρατήσουν στην επικαιρότητα. Μην νομίσεις ότι έχεις βρει την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά!

4η φάση – Ανανέωση

Ναι καλά διάβασες, δεν είναι τυπογραφικό λάθος. Η περίοδος των γηρατειών δεν υπάρχει! Γιατί? Απλά γιατί αν το αφήσεις να γεράσει, θα πεθάνει. Και αν προσπαθήσεις μετά να το κρατήσεις με νύχια και με δόντια στη ζωή αφού το έχεις αφήσει να γεράσει, η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα, επίπονη και ακριβή, που πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο τελικά να το κάνει κάποιος ή να το κλείσει και να πάει παρακάτω με κάτι τελειώς νέο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτή είναι  η κρισιμότερη φάση στη ζωή του μαγαζιού σου! Ανανέωση χρειάζεται συνολικά ένα μαγαζί, στο χώρο, στο μενού, στο service.Θα πρέπει οι πελάτες να μπαίνουν μέσα και να ξαφνιάζονται ευχάριστα. Φυσικά η ισορροπία είναι απαραίτητη. Οι πελάτες δεν πρέπει να τρομάξουν, πρέπει να διατηρήσεις αυτή την αίσθηση του οικείου, αλλά ταυτόχρονα να δώσεις τον αέρα που θα τους κάνει να πούνε: «Τι ωραία! Είναι πολύ καλύτερο από πριν!»

Έχε στο μυαλό σου ότι αυτές οι φάσεις δουλεύουν κυκλικά, ξανά και ξανά. Και έχε στο μυαλό σου επίσης ότι ένας τέτοιος κύκλος, κινείται πάνω-κάτω στην επταετία. Είναι η εμπειρία και το ένστικτο που θα σου δείξει πότε μπαίνεις στην κάθε φάση και βάση του είδους του μαγαζιού, να αποφασίσεις τις επόμενες κινήσεις σου. Επίσης έχε στο μυαλό σου, ότι κάθε φάση χρειάζεται αλλαγές. Κάποιες φορές μπορεί να δεις ότι ένα μαγαζί δεν μπορείς να το σώσεις, το έχασες. Εκεί πρέπει να το πάρεις απόφαση και να πας παρακάτω. Μην κλαις πάνω από το χυμένο γάλα, βρες άλλη κατσίκα ν’ αρμέξεις και να πάρεις νέο γάλα. Αυτό θα είναι θέμα ενός άλλου άρθρου μας.

Αν καταφέρνεις να ενσωματωθείς σ’ αυτούς τους κύκλους σωστά και να παίρνεις τις αποφάσεις που πρέπει την ώρα που πρέπει, συγχαρητήρια, θα έχεις μία διαχρονικά επιτυχημένη επιχείρηση!

Καλή επιτυχία!