Οι ανακοινώσεις έγιναν. 1η Ιουνίου τα μαγαζιά εστίασης ανοίγουν μόνα όσα έχουν εξωτερικό χώρο για τραπέζια, με 2 μέτρα απόσταση το ένα τραπέζι από το άλλο, με 1 άνθρωπο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα, με 4 άτομα ανά τραπέζι maximum, με γάντια και μάσκες για το προσωπικό και με τον ρόμποκοπ να επιβλέπει.
Tι σημαίνει αυτό στην λειτουργία, στην καθημερινότητα και φυσικά στον τζίρο και στα κέρδη μίας επιχείρησης. Τα ερωτήματα πολλά και διαφορετικά ανάλογα με το κατάστημα.
Να ανοίξω? Θα επιβιώσω? Πως θα μειώσω έξοδα? Τι να κάνω για να μην βγω από την αγορά? Αξίζει τον κόπο ή προσπάθεια? Και για πόσο θα είμαι έτσι? Για μία σεζόν? Για ένα χρόνο? Για δύο χρόνια? Περισσότερο? Λιγότερο? Τι να κάνω τελικά Θεέ μου???
Σου έχω νέα. Κάνεις δεν μπορεί να απαντήσει τις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις γιατί πολύ απλά δεν ξέρει κανείς. Είμαστε, για να χρησιμοποιήσω μία φράση κλισέ των τελευταίων εβδομάδων, σε αχαρτογράφητα νερά. Άρα τι κάνεις?
Φτιάχνεις τον δικό σου χάρτη σε αυτά τα νερά και τον ακολουθείς. Θα πέσεις σε βράχο ή σε φουρτούνα? Σε παλίρροια ή σε άμπωτη? Πιθανόν. Αν όμως έχεις συγκεκριμένο χάρτη και προορισμό, δηλαδή πλάνο που να περιλαμβάνει και αυτά τα φαινόμενα σαν πιθανότητα, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσεις παρακάτω, με τις λιγότερες απώλειες.
Το βασικό και αυτονόητο θα είναι να υπολογίσεις με τα νέα δεδομένα και τις οδηγίες, τι δυναμική χάνεις από το μαγαζί. Με απλά μαθηματικά, πόσα άτομα εξυπηρετούσες πριν και πόσα τώρα. Όχι απλά μετρώντας τα μέτρα και τις καρέκλες αλλά υπολογίζοντας και την δουλειά που έχεις ανάλογα με τις μέρες και τις ώρες της μέρας.
Έτσι είναι πιο εύκολο να δεις τι τζίρο θα χάσεις, απλά με το να μην μπορείς να εξυπηρετήσεις τον κόσμο. Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσεις και τον κόσμο που θα χάσεις γιατί θα μειώσει τις εξόδους από φόβο και αυτούς που θα χάσεις γιατί απλά θα μειώσουν τις εξόδους λόγω έλλειψης χρημάτων, no money- no honey!!
Αφού γίνουν αυτά, που είναι το πρώτο βήμα, στην συνέχεια:
- Μην φρικάρεις με το αποτέλεσμα.
- Βάλε κάτω τα έξοδα σου κάθε μήνα και δες κόστη αρχικά που μπορείς να μειώσεις εύκολα. Υπάρχουν τέτοια? Στις περισσότερες επιχειρήσεις ναι, υπάρχουν.
- Με χαρτί και μολύβι δες άλλα κόστη που μπορείς να κόψεις κάνοντας αλλαγές και νέες συμφωνίες (μειωμένο ωράριο, μειωμένο μενού με αλλαγές, λιγότερες πρώτες ύλες, πιο σκληρή διαπραγμάτευση με προμηθευτές, διαπραγμάτευση ενοικίου, περισσότερη προσωπική εργασία). Η κάθε επιχείρηση γνωρίζει το δυνατά και αδύνατα σημεία της και μπορεί να διακρίνει ποιο/α από τα παραπάνω κομμάτια μπορούν να βελτιωθούν. Ένα είναι σίγουρο, δεν υπάρχει ούτε μία επιχείρηση στον κόσμο που να μην έχει κομμάτια προς βελτίωση! Οι επιχειρήσεις είναι ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Όσο εξελιγμένες και να είναι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης!
- Αφού γίνουν τα παραπάνω, δεν είναι εύκολο πίστεψέ με, αλλιώς θα είχαν γίνει ήδη, (αλλά τώρα είναι θέμα επιβίωσης, άρα επιβάλλεται να τις κάνεις) προχωράς σε πιο στρατηγικά μονοπάτια. Πρέπει να γίνει ανάλυση της αγοράς και να αποφασίσεις από που θα αυξήσεις τον τζίρο σου. Θα είναι είτε από νέα προϊόντα/υπηρεσίες στο υπάρχον κοινό, είτε από τα υφιστάμενα προϊόντα σε νέο κοινό, είτε από νέα προϊόντα σε νέο κοινό. Δεν μπορώ πραγματικά να βοηθήσω παραπάνω εδώ, γιατί η κάθε επιχείρηση έχει άλλη αγορά, άλλη δυναμική, άλλη πορεία και άλλα δεδομένα. Έτσι, γι’ αυτό το βήμα, χρειάζεται πλάνο εξειδικευμένο για κάθε κατάστημα. Αν όμως επεξεργαστείς στο μυαλό σου, τους 3 τρόπους που μπορεί κάποιος να αναπτύξει την δουλειά του, είναι σίγουρο ότι θα έχεις πράγματα να σκεφτείς και πολλά περισσότερα να πράξεις.
Ένα μόνο θα σου πω εδώ! Είναι ώρα για δράση! Το να επαναλαμβάνουμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση που μας βρήκε, δεν ωφελεί κανέναν. Το να μένουμε σε αυτό που είμαστε, βρίσκοντας 1000 δικαιολογίες γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα διαφορετικό, μας βουλιάζει στην αδράνεια και στην πλάνη μας.
Είναι η εποχή που πρέπει να πάρεις αποφάσεις και να τις υλοποιήσεις, ακόμη και αν δεν είσαι 100% έτοιμος! Αυτή η εμπειρία ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να μας βγάλει όλους από την αναβλητικότητα που έχουμε (άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο), να μας φέρει αντιμέτωπους με τους φόβους μας, που θα τους αντικρίσουμε κατάματα και θα αποφασίσουμε να τους αντιμετωπίσουμε. Και σίγουρα κάνοντας κάτι τέτοιο είμαστε νικητές ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους!!