Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα 2ο κύμα κρίσης. Όλος ο πλανήτης. Αυτός ο Χειμώνας και όχι μόνο, θα είναι πολύ rock! Τι είναι χρήσιμο να κάνουμε? Να μάθουμε καλά τις χορευτικές φιγούρες ώστε να ξεχωρίσουμε!

Κι εδώ ξεκινάει η δράση για σένα. Γιατί είναι πολύ εύκολο να είσαι ηγέτης και αρχηγός όταν τα πάντα είναι σε μία ροή και χαλαρά. Εκεί όμως που θα φανεί ο σωστός ηγέτης είναι όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία κρίση και να πάρεις αποφάσεις όχι μόνο για σένα αλλά και για άλλους ανθρώπους, τους εργαζόμενους.

Αρχικά θα πρέπει να δεις και να προβλέψεις τι τζίρο μπορεί να κάνει η επιχείρησή σου μέχρι τέλος του χρόνου. Να βάλεις τους στόχους σου, όχι προφορικά “το έχω στο μυαλό μου”, αλλά με χαρτί και μολύβι ή στυλό, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί. Κάθε τέλος της εβδομάδας καταγράφεις τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους της εβδομάδας που έρχεται και τις ενέργειες δράσης που θα κάνεις για να έρθουν. ΓΡΑΠΤΑ! Έρευνα του Harvard έδειξε ότι όσοι καταγράφουν τους στόχους τους και τα βήματα δράσης τους είναι μακράν πιο επιτυχημένοι σε βάθος χρόνου από όσους απλά τους έχουν …γραμμένους στο μυαλό τους.

Μετά πας σε πιο πρακτικά θέματα που θα πρέπει να προχωρήσεις μέχρι το αργότερο τέλος του 2020 όπως:

  1. Έχεις delivery? Τι ποσοστό του τζίρου σου ήταν πριν την κρίση? Τι ποσοστό είναι τώρα? Καταγράφεις σκέψεις και ιδέες για την αύξηση του. Νέα προϊόντα? Νέες αγορές? Νέες υπηρεσίες? Όλα μαζί? Αυτό εξαρτάται από  τι είδους επιχείρηση έχεις και τι μπορείς πρακτικά να κάνεις.
  2. Θα κάνεις τώρα delivery ενώ δεν είχες πριν? Τι θα χρειαστείς, πως, με ποια προϊόντα, με τι προσωπικό, σε ποιες περιοχές, με τι διαφορετικό από τον ανταγωνισμό? Πολλή σκέψη, ανάλυση και αποφάσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όμως. Δομημένα και οργανωμένα. Τα πάντα γραπτά και αναλυτικά, μην ξεχνιόμαστε!
  3. Πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τροποποίηση αυτού που προσφέρεις? Κατέγραψε τι είναι αυτό που αλλάζοντάς το μπορείς να βγεις μπροστά και να αυξήσεις τον τζίρο σου? Σκέψου έξω από το κουτί (Out of the box που λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι). Μπορεί να σκέφτεσαι κάτι τρελό και έξω από τα συνηθισμένα και να το πιστεύεις πολύ. Να πιστεύεις ότι με αυτή αλλαγή θα αυξήσεις πολύ τον τζίρο σου. Κάνε το!!

Σου έχω νέα!! Τα λεφτά που υπήρχαν πριν τον Κορωνοϊό στον πλανήτη, υπάρχουν και τώρα! Κανένα διαστημόπλοιο με εξωγήινους δεν τα μετέφερε στον Άρη. Απλά άλλαξαν τσέπες. Ψάξε λοιπόν να βρεις τις νέες τσέπες!

 

Αφού τελειώσεις αυτή την ανάλυση και πάρεις τις αποφάσεις σου, έρχεται το στρατηγικό κομμάτι. Δεν κάθεσαι να συζητάς με τις ώρες και τις μέρες το κακό που μας βρήκε. Προσαρμόζεσαι και φτιάχνεις στρατηγικό ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ. 

Τι κάνεις, πότε, με ποιους, με ποιον τρόπο, με τι προτεραιότητες.

Αυτή την περίοδο θα πρέπει να χτίσεις την δουλειά σου και να είσαι έτοιμος με συγκεκριμένο πλάνο ώστε να είναι η δική σου επιχείρηση που θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από το εισόδημα των πιθανών πελάτων σου.  Ακόμη και αν αυτό είναι κάπως μειωμένο. Πως? Με όσα προαναφέραμε (νέα προϊόντα, value for money επιλογές, νέα αγορά, νέα υπηρεσία) και φυσικά με τρόπους επικοινωνίας και προώθησης (πακέτα προσφορών, προγράμματα πιστότητας, συχνή ενημέρωση με mail η άλλους  τρόπους ανάλογα με την οργάνωσή σου, εξειδικευμένα πακέτα ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών κλπ). Σίγουρα υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός ενεργειών για το κάθε κατάστημα.

Για να μην μακρηγορώ, καταλαβαίνεις ότι είμαστε βαθιά μέσα σε μία νέα πραγματικότητα και πρέπει να θωρακιστείς ώστε να βγεις από αυτήν αρχικά με την επιχείρησή σου ανοιχτή και έπειτα όσο πιο κερδισμένος γίνεται. Είναι σίγουρο ότι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, κάποιες θα αναγκαστούν να κλείσουν, αλλά κάποιες άλλες θα βγουν ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ και θα συνεχίσουν την πορεία τους, business as usual!

Εύχομαι να ανήκεις στην τελευταία κατηγορία και να βγεις νικητής όχι μόνο επιχειρηματικά αλλά και σαν ηγέτης. Γιατί μετά από μία τέτοια κατάσταση βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί, πιο σοφοί και πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη δυσκολία! Και εφόσον είσαι εδώ, ψάχνεσαι και διαβάζεις, είναι βέβαιο ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να εξελίσσονται, να μαθαίνουν συνέχεια και να πηγαίνουν παρακάτω! Και αυτοί είναι που βγαίνουν νικητές!

Καλή επιτυχία!!!