rest

Η εποχή μετά την υγειονομική κρίση θα είναι μία εποχή με οικονομικές απώλειες. Τεράστιες παγκόσμιες αλλαγές είναι προ των πυλών και ήρθε η ώρα να μάθουμε όλοι μας να δουλεύουμε με νέα δεδομένα. Η προσαρμογή, οι γρήγορες και έξυπνες κινήσεις,

οι καινοτόμες ενέργειες και η καλύτερη διαχείριση και οργάνωση της δουλειάς μας, είναι απαραίτητα. Στην συνέχεια θα βρεις 6 τομείς που μπορείς να εκμεταλλευτείς μέσα σε αυτή την κρίση ώστε να βγεις κερδισμένος.

Προσλήψεις – Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία από τις κορυφαίες 10 πιο πιεστικές προκλήσεις της βιομηχανίας εστιατορίων για τα τελευταία 20 χρόνια είναι η πρόσληψη και η διατήρηση των εργαζομένων. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και στην Ελλάδα που φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόκληση είναι στις 2-3 πρώτες προκλήσεις αν δεν είναι η πρώτη. Ωστόσο, κάθε φορά που υπάρχει ύφεση, η βιομηχανία εστιατορίων είναι ένας από τους κλάδους που κερδίζει στο θέμα των εργαζομένων. Με την ανεργία να αυξάνεται, η βιομηχανία εστιατορίων βρίσκει περισσότερους υποψήφιους υπαλλήλους που δεν θα υπήρχαν σε περιόδους χαμηλής ανεργίας. Ενώ πολλοί βλέπουν την δουλειά στην εστίαση ως βραχυπρόθεσμη λύση μέχρι να βρεθεί κάτι “καλύτερο”, συχνά πολλοί από αυτούς καταλήγουν να παραμείνουν στον χώρο σαν μία πιο μόνιμη αλλαγή δουλειάς. Κατά τη διάρκεια μίας ύφεσης, η εστίαση επωφελείται από την μεγαλύτερη προσφορά αλλά και την υψηλότερη ποιότητα εργαζομένων. Και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεχωρίσεις και να προσελκύσεις  νέα ταλέντα στο μαγαζί σου.

Μειωμένο ενοίκιο – Σε περιόδους ανάπτυξης το κόστος του ενοικίου είναι υπερβολικά διογκωμένο, σε πολλές περιοχές τα ενοίκια είναι υψηλότερα από αυτά που μπορεί να υποστηρίξει η αγορά. Επιχειρήσεις εστίασης σε όλο τον κόσμο  επιτυχώς επαναδιαπραγματεύονται μισθώσεις αυτή τη στιγμή. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει υποστεί μεγάλη μείωση των εσόδων αυτή την περίοδο. Τώρα είναι η ώρα να διαπραγματευτείς μια μείωση του ενοικίου.

rest2

rest2

Τοποθεσία– Σε περιόδους ύφεσης, υπάρχουν νέες τοποθεσίες που δεν ήταν εφικτό να τις νοικιάσεις λόγω κόστους ή δεν ήταν διαθέσιμες. Για όσους έχουν κάποια χρήματα στην άκρη για επένδυση, ο καλύτερος χρόνος για επέκταση ή αλλαγή χώρου, μπορεί συχνά να βρίσκεται στο τέλος μίας ύφεσης. Εάν λοιπόν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία σε λίγο θα είναι η καταλληλότερη περίοδος για να ψάξεις.

Καινοτομία – Υπάρχει ένα ρητό που λέει “Η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης”. Όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο, τότε πρέπει να αποδείξεις τι μπορείς να κάνεις για να προχωρήσεις και να βγεις νικητής. Σε περιόδους ύφεσης, εξετάζεις πιο προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία, επεξεργάζεσαι τις διαδικασίες για να είσαι πιο αποτελεσματικός και αναζητάς νέους τρόπους για να πετύχεις παρά τις δύσκολες στιγμές. Γενικά, οι άνθρωποι υποκινούνται από την επιθυμία να αποφύγουν τον πόνο και να νιώσουν ευχαρίστηση και χαρά. Όταν αισθάνεσαι πόνο, κινείσαι με μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης και σκοπό. Όταν ο πόνος μιας ύφεσης πιέζει, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες καινοτομούν. Νέες ιδέες, προϊόντα, επικοινωνία και υπηρεσίες  αναλύονται, ώστε να βρεθεί το πλέον κατάλληλο μείγμα για την διατήρηση της κερδοφορίας.  Όπως δήλωσε ο Δαρβίνος, “δεν είναι το ισχυρότερο από τα είδη που επιβιώνει, αλλά αυτό που προσαρμόζεται καλύτερα για να εξελιχθεί”.

Πιο έξυπνες αγορές – Όλοι τείνουμε να ψωνίζουμε διαφορετικά σε περίοδο ισχνών αγελάδων. Όταν τα μετρητά είναι άφθονα, μπορεί να υποτιμηθεί η αξία των “value for money” αγορών. Η έλλειψη ρευστότητας όμως,απαιτεί καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων Κατά τη διάρκεια της ύφεσης, μπορείς να βρεις καλύτερες προσφορές για προϊόντα από προμηθευτές.  Όχι μόνο μπορείς να βρείς καλύτερες προσφορές, αλλά η ύφεση χρησιμεύει επίσης σαν εκπαίδευση ώστε να ορίσεις μία διαφορετική διαδικασία αγορών που θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη κερδοφορία στην επιχείρηση σου σε κάθε περίοδο. Αυτή είναι η στιγμή να εξετάσεις τα επίπεδα απόδοσης των αποθέματος σου, τις αποδόσεις και τη χρήση του μενού, τρόπους εισαγωγής τεχνολογίας για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και πολλά άλλα. Για ένα τυπικό εστιατόριο, το 95% των εσόδων που μπαίνουν από την μπροστινή πόρτα φεύγουν από την πίσω σε προμηθευτές και υποχρεώσεις. αφήνοντας περίπου ένα 5% κέρδος για τον ιδιοκτήτη. Η βελτίωση των προμηθειών και της αλυσίδας εφοδιασμού είναι μία αναγκαιότητα αν θέλεις να βιώσεις την αύξηση της κερδοφορίας σου. Προσοχή μόνο να μην κόψεις πάρα πολύσε βάρος της ποιότητας.

Ξεκαθάρισμα – Όσο κι αν ακούγεται σαν έλλειψη ευαισθησίας και ενσυναίσθησης, στην εστίαση οι περίοδοι ύφεσης λειτουργούν και ως περίοδοι ξεκαθαρίσματος της αγοράς. Όπως μία τριανταφυλλιά χρειάζεται κλάδεμα για να ανθίσει ή όπως ένα δάσος πιάνει φωτιά για να καθαρίσει και να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ζωής, έτσι και η βιομηχανία της εστίασης ξεκαθαρίζει στις περιόδους ύφεσης από τους μη επαγγελματίες. Και όσο οδυνηρό κι αν είναι για κάποιους να μην τα καταφέρνουν, μέσα από αυτή την εμπειρία μαθαίνουν, μεγαλώνουν και συχνά επανέρχονται δυνατότεροι από πριν. Όπως είπε και ο μεγάλος εφευρέτης Εdison «Δεν απέτυχα. απλά εντόπισα 10 χιλιάδες τρόπους που δεν δούλεψαν μέχρι να βρω τον κατάλληλο».

Ας ξεκινήσουμε όλοι μια νέα σελίδα στη ζωή μας με αισιοδοξία, έξυπνο τρόπο εργασίας, ανοιχτό μυαλό και σκέψη πέρα από τα συνηθισμένα.

Καλή επιτυχία!!