business-plan

Πλησιάζει το 2020 και πρέπει άμεσα να οργανώσεις την νέα χρονιά που πολύ σύντομα θα είναι εδώ. Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα business plan για την κάθε χρονιά, ελληνιστί, να έχουν ένα επιχειρηματικό πλάνο. Ο λόγος είναι ότι έχοντας ένα τέτοιο πλάνο, ουσιαστικά έχεις σχέδιο για το:

  1. Που θέλεις να πας
  2. Τι θέλεις να πετύχεις ποσοτικά και ποιοτικά
  3. Τι κάνεις για να πας εκεί
  4. Πως το κάνεις και τέλος
  5. Ελέγχεις και επαναπροσδιορίζεις βάσει αναγκών

Ας ξεκινήσουμε όμως αναλύοντας ένα-ένα τα παραπάνω κομμάτια του Business Plan και τι περιλαμβάνει το καθένα ώστε να είναι ξεκάθαρο και να  καταλάβεις ότι το να φτιάξεις ένα πλάνο, δεν χρειάζονται ούτε ειδικές γνώσεις, ούτε να αφιερώσεις εβδομάδες από την δουλειά σου.

business plan

business plan

Εκείνο που χρειάζεται όμως σίγουρα, είναι να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις με το μαγαζί σου. Που θέλεις να πας την επιχείρησή σου. Πως θέλεις να είσαι σε 5 χρόνια μπροστά. Και αυτό γιατί αν θέλεις πράγματι σε 5 χρόνια να έχεις πραγματοποιήσει τα όνειρά σου, πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις πράγματα σήμερα. Για παράδειγμα, αν θέλεις σε 5 χρόνια να έχεις ανοίξει δεύτερο μαγαζί, θα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις το κουμάντο σου από τώρα. Αν πάλι σε 5 χρόνια ο στόχος σου είναι να είσαι το Νο1 μαγαζί στην περιοχή σου, πρέπει να εστιάσεις, στην ποιότητα, το service και την επικοινωνία μαζί με πολλά ακόμα πράγματα. Το πρώτο λοιπόν κομμάτι «που θέλεις να πας», ουσιαστικά σου δίνει την κατεύθυνση του πως θα κινηθείς και τι προτεραιότητες θα βάλεις.

Τι θέλεις να πετύχεις ποιοτικά και ποσοτικά είναι κάτι πιο συγκεκριμένο και γνώριμο. Καταγράφεις τα νούμερα που θέλεις να φέρεις μέσα στην χρονιά  βάσει της ιστορικότητας και των προσδοκιών σου. Επίσης γράφεις αν και τι θέλεις να αλλάξεις ποιοτικά. Για παράδειγμα αν θέλεις να μεγαλώσεις την κουζίνα σου για να έχεις καλύτερη εξυπηρέτηση πρέπει να το προγραμματίσεις μέσα στην χρονιά και να το βάλεις στο budget σου, όπως και στο ημερολόγιό σου για το πότε θα το υλοποιήσεις κάνοντας όλες τις απαραίτητες κινήσεις.

Αφού καταγράψεις τους στόχους, ποιοτικούς και ποσοτικούς, θα πρέπει να ορίσεις τι θα κάνεις για να τους πετύχεις και πως θα το κάνεις. Τα βήματα 3 και 4 πάνε παρέα. Αν π.χ. πιστεύεις ότι για να έρθουν τα νούμερα που έχεις βάλει, χρειάζεται να αλλάξεις τα πιάτα σου, να προσθέσεις κάποια και να βελτιώσεις γευστικά τα υπάρχοντα και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η πρόσληψη ενός πιο έμπειρου μάγειρα/σεφ, αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα να καταλάβεις τι εννοώ «τι κάνεις και πως το κάνεις».

Αν από την άλλη το μαγαζί σου πρέπει να το μάθουν περισσότεροι άνθρωποι γιατί είναι σχετικά νέο και αποφασίζεις να κάνεις διαφήμιση πιο έντονη μέσω διαδικτύου με ένα νέο site, με google ads και με έντονη παρουσία στα social media και στα διάφορα site φαγητού, αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του τι θα κάνεις και πως.

Τέλος, το πολύ σημαντικό κομμάτι ενός Business Plan είναι να είναι ζωντανό στην καθημερινότητα. Ένα πλάνο που φτιάχνεται και μπαίνει σε ένα συρτάρι και μετά από 6-7 μήνες διαπιστώνεις ότι απλά είναι εκεί χωρίς να έχεις υλοποιήσει κάτι, καλύτερα να μην γίνεται. Είναι χάσιμο χρόνου. Το πλάνο το υλοποιείς μέρα-μέρα, είτε μόνος σου είτε με βοήθεια. Το ελέγχεις και το προσαρμόζεις βάσει της πραγματικότητας και των αναγκών. Τίποτα δεν είναι στάσιμο στην αγορά, γι αυτό και το πλάνο ακολουθεί αυτές τις αλλαγές όταν και αν είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των στόχων σου. Είναι εκεί για να σου θυμίζει τα όνειρά σου και πως θα τα υλοποιήσεις. Για να σου θυμίζει ποιος είσαι και που θέλεις να πας. Βάλε το Business Plan στην καθημερινότητά σου, στη ζωή σου, στη δουλειά σου! Θα δεις πολύ θετικές αλλαγές!

Καλή επιτυχία!!