targets

Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί πάντα ένα νέο ξεκίνημα. Νέα εποχή, νέοι στόχοι, ανασκόπηση των στόχων της χρονιάς και κυρίως τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος για να επιτευχθούν το τελευταίο τρίμηνο!

Κάπως έτσι αρχίζει και το άγχος για το τι δεν κάναμε μέχρι σήμερα, ενώ το είχαμε στα πλάνα μας, γιατί πάλι ενώ είχαμε προγραμματίσει πράγματα δεν καταφέραμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να έχουμε προχωρήσει, γιατί ενώ ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό μετά από λίγο καιρό ξαναπέσαμε στην ίδια καθημερινή ρουτίνα ενεργειών.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, που ανήκει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, τότε σου προτείνω να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο.

Είναι στην φύση του ανθρώπου να ακολουθεί την πεπατημένη και να «βολεύεται σε γνώριμες καταστάσεις». Γιατί? Γιατί αυτό του δημιουργεί ασφάλεια και μία ρουτίνα. Είναι σε ασφαλή νερά και αυτό λόγω βιολογίας τον βολεύει. Δηλαδή έτσι είναι φτιαγμένος ο εγκέφαλος μας, δεν έχουμε εμείς  κάποιο πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν πάμε παρακάτω, ούτε ξεχωρίζουμε από την μάζα.

Για να μπορέσει ο εγκέφαλος να αποδεχτεί την αλλαγή θα πρέπει να κάνεις κάποια βήματα, που θα τηρείς καθημερινά και θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις την ρουτίνα σου. Αυτό εξηγείται επιστημονικά, στην ουσία όταν κάνουμε κάτι νέο για περίπου 60 μέρες αλλάζουν οι συνάψεις τους εγκεφάλου μας  και δημιουργείτε νέα συνήθεια. Αυτό ακριβώς θέλουμε κι εμείς. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και πολύ δύσκολο, χιλιάδες άνθρωποι στον πλανήτη το κάνουν καθημερινά.

Το πιο βασικό βήμα είναι να βάλεις στην ζωή σου ανθρώπους με όραμα, διάθεση για εξέλιξη και όρεξη να δουλέψουν για να πάνε παρακάτω. Φτιάχνοντας ένα περιβάλλον που να απαρτίζεται από τέτοιας ποιότητας ανθρώπους, πίστεψε με αυτόματα θα σε ανεβάσει πολύ ψηλότερα, χωρίς να κάνεις τίποτα εσύ. Έπειτα θα πρέπει να αφαιρέσεις του τοξικούς ανθρώπους, που σε τραβάνε πίσω, δεν σε βοηθάνε στα σχέδια σου για να πετύχεις τους στόχους σου και ουσιαστικά σε κρατάνε καθηλωμένο. Δεν φταίνε, δεν το κάνουν επίτηδες, έτσι είναι οι ίδιοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι υποχρεωμένος να τους έχεις γύρω σου.

Το σημαντικότερο όλων όμως είσαι εσύ ο ίδιος, η νοοτροπία σου και οι συμπεριφορές σου. Αν για παράδειγμα έχεις στόχο να αλλάξεις τον τρόπο που λειτουργεί το μαγαζί σου σε καθημερινή βάση θα πρέπει εσύ ο ίδιος να αλλάξεις, να κάνεις κάθε μέρα τις νέες ενέργειες που χρειάζονται γι αυτή την αλλαγή και να μάθεις και στους συνεργάτες σου να κάνουν το ίδιο. Δώσε λίγο χρόνο προσαρμογής, αλλά μην συμβιβάζεσαι με άτομα που δεν θέλουν να αλλάξουν με τίποτα. Φρόντισε όταν προσλαμβάνεις άτομα, σε οποιαδήποτε θέση, ένα χαρακτηριστικό τους να είναι η δεκτικότητα στις αλλαγές και η προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Τέτοια άτομα θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές για να πιάσεις όποιους στόχους έχεις θέσει.

Τα καταπληκτικά αποτελέσματα ξεκινούν εκεί που σταματά η ζώνη άνεσης σου! Βγες από κει, δυσκόλεψε τον εαυτό σου και τα αποτελέσματα θα έρθουν!

Όπως λέει και ο  Robin Sharma, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και συμβούλους των διασημότερων επιχειρηματιών παγκοσμίως “All change is hard at first, messy in the middle and gorgeous at the end”. Δηλαδή όλες οι αλλαγές είναι δύσκολες στην αρχή, σε μπερδεύουν στην μέση αλλά καταπληκτικές στο τέλος.

Εύχομαι αυτό το Φθινόπωρο να είναι η αρχή για όλες τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, προσωπικές και επαγγελματικές!

Καλή επιτυχία!!