Το ξέρουμε όλοι! Ακόμη και το πιο μικρό συνοικιακό κατάστημα, χρειάζεται κάποιας μορφής επικοινωνία. Πρέπει να δείξει στους πιθανούς του πελάτες τι είναι, τι διαφορετικό προσφέρει και γιατί να το προτιμήσουν.

Αν λοιπόν έχεις ένα κατάστημα, θα πρέπει να βρεις έξυπνους τρόπους να to επικοινωνήσεις, χωρίς πολλά λεφτά, αλλά με τα μέγιστα αποτελέσματα. Αν έχεις ένα εστιατόριο ή μία ταβέρνα ή ένα καφέ θα πρέπει σίγουρα να έχεις μία σελίδα στο facebook. Είναι η μικρότερη δυνατή παρουσία που μπορείς να έχεις στα social media. Χωρίς χρήματα ή με ελάχιστα χρήματα, μπορείς να κάνεις προωθητικές κινήσεις. Επίσης το instagram έχει κερδίσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια. Κι επειδή ο κλάδος είναι πολύ δυνατός στις φωτογραφίες (φωτογραφίες με φαγητό και ποτό είναι πολύ αγαπητές στο κοινό), η παρουσία του μαγαζιού σου είναι απαραίτητη!

Επίσης θα πρέπει να βρεις τα 2-3 καλύτερα site που αφορούν την εστίαση και να συνεργαστείς με κάποιο τρόπο μαζί τους. Συνήθως οι τρόποι είναι συγκεκριμένοι και δεν είναι ακριβοί.

Χρειάζεσαι ένα site, όπου μέσα από κει μπορείς να κάνεις πολλές κινήσεις για να προσελκύσεις κόσμο χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία. Και το σημαντικότερο: τα mails  που θα μαζέψεις μέσα από το site, μπορείς να τα θεωρήσεις περιουσιακό σου στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι είναι δικά σου και δεν θα βρεθείς προ εκπλήξεων ανάλογα με την πολιτική του facebook ή την συμφωνία με το οποιοδήποτε site τρίτου. Οι τρόποι για να μαζέψεις mails είναι πολλοί. Να κάνεις ένα διαγωνισμό, να δίνεις χρήσιμες πληροφορίες μέσα από το blog σου, να γράφεις τις τάσεις για νέα πιάτα, συνταγές κλπ.

Εκτός από το κομμάτι του διαδικτύου που έχει μπει πολύ δυναμικά στη ζωή μας και μας δίνει τη δυνατότητα μίας παρουσίας χωρίς πολλά έξοδα, υπάρχουν ενέργειες που μπορείς και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται να κάνεις και σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα αν κάνεις delivery, επιβάλλεται να φτιάξεις φυλλάδια και να τα μοιράζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και το να είσαι σ ένα site παραγγελιών.

Εκτός όμως από τα απαραίτητα, μπορείς να κάνεις έξυπνες, μικρές κινήσεις, πάντα ανάλογα με το είδος του μαγαζιού και την φάση που βρίσκεται η επιχείρηση (νέα επιχείρηση, ώριμη επιχείρηση, σε φάση ανανέωσης κ.λ.π.), όπως θεματικές βραδιές, γευστικές δοκιμές, συνέργιες με άλλες τοπικές επιχειρήσεις, τοπικοί κατάλογοι κλπ., με λίγα πάντα χρήματα. Όρεξη να χεις και χρόνο για να ασχοληθείς. Λεφτά? Δεν χρειάζονται λεφτά, θα αναρωτιέσαι? Ναι χρειάζονται, αλλά όχι πολλά και όχι χωρίς πρόγραμμα και οργάνωση.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες, αν προγραμματιστούν σωστά και διαιρεθούν στους 12 μήνες, πάντα ανάλογα με την εποχή και τις ανάγκες, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Χρειάζεται να έχεις ένα σωστό πλάνο και προγραμματισμό υλοποίησης.

Εκείνο που χρειάζεται όμως πάνω απ’ όλα, είναι η απόφαση, ότι αυτό είναι ένα κομμάτι που θα το εντάξεις στην καθημερινότητά σου και δεν θα βγει ποτέ, όσο έχεις την επιχείρησή σου. Μην κάνεις το λάθος και ξεκινήσεις κάτι πολύ δυνατά, βάζοντας πολλά χρήματα και πολύ ενέργεια από πίσω και σε λίγους μήνες κουραστείς, ξεμείνεις και από λεφτά και το παρατήσεις. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μία επαγγελματική σελίδα στο facebook παρατημένη, από ένα site ξεχασμένο και από ένα μαγαζί που πια δεν «μιλάει». Είναι χίλιες φορές καλύτερα να μην κάνεις τίποτα και ποτέ!

Εάν λοιπόν δεν έχεις αποφασίσει ότι την επικοινωνία την παντρεύεσαι για πάντα, μην δώσεις λόγο, θα εκτεθείς ανεπανόρθωτα! Και όχι σε συγγενείς και φίλους, σε πελάτες και σε πιθανούς πελάτες που μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ πραγματικοί, αν ακολουθήσεις αυτή την πορεία.

Αν όμως έχεις αποφασίσει να ξεκινήσεις και είσαι αποφασισμένος να είσαι εκεί με όλες τις δυνάμεις σου για να έχεις μία διαχρονικά επιτυχημένη επιχείρηση, μπράβο σου!

Καλή επιτυχία!!!