
Οι vegans καταναλωτές είναι οι αυστηρά χορτοφάγοι, που δεν χρησιμοποιούν κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης στην διατροφή τους.
Οι vegetarians είναι οι καταναλωτές που δεν τρώνε κρέας αλλά χρησιμοποιούν ζωικά παράγωγα και κάποιοι από αυτούς τρώνε ψάρια ή θαλασσινά.
Οι flexitarians πάλι είναι μία σχετικά νέα κατηγορία καταναλωτών. Είναι πολίτες του κόσμου, που έχουν αρχίσει να αποκτούν οικολογική συνείδηση και να καταλαβαίνουν το αποτύπωμα που αφήνει η τρόπος διατροφής τους στον πλανήτη και το κακό που μπορεί να προκαλέσει. Είναι αυτοί που θα αποφασίσουν να φάνε ένα χορτοφαγικό πιάτο αντί για ένα burger γιατί ξέρουν ότι με αυτό τον τρόπο θα σώσουν το νερό που χρειάζονται για να κάνουν για δύο μήνες ντους (ναι τόσο νερό χρειάζεται για να φτάσει ένα burger στο πιάτο μας!!). Είναι αυτοί που θα καθιερώσουν μία μέρα την εβδομάδα ένα vegan μενού χωρίς να αποκλείσουν το κρέας τις υπόλοιπες μέρες.
Με όποια κατηγορία από τις 3 νιώθεις πιο οικεία, ένα έχει σημασία. Αυτές οι κατηγορίες καταναλωτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και αυτό το νέο δεδομένο γεννάει και μία νέα ανάγκη για το μενού των εστιατορίων. Της αύξησης των πιάτων που βασίζονται σε ότι βγάζει η γη χωρίς να χρησιμοποιούνται ζωικά προϊόντα.
Σ΄ αυτό το σημείο καλείται κάθε επιχείρηση εστίασης να δουλέψει το μενού της και να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα τάση. Προσοχή όμως!! Δεν είναι αρκετό να «πετάξουμε» δύο νέα χορτοφαγικά πιάτα και να θεωρήσουμε έτσι ότι βγάλαμε την υποχρέωση που είχαμε.
Θα πρέπει:
- Τα πιάτα που θα επιλέξουμε να ταιριάζουν με το στυλ και το ύφος του μαγαζιού μας. Άλλα πιάτα θα βάλει μία μεταμοντέρνα ταβέρνα και άλλα ένα σουβλατζίδικο.
- Θα πρέπει να είναι γευστικά! Και όταν λέμε γευστικά, εννοούμε, όταν τα δοκιμάσει κάποιος, να ενθουσιαστεί! Θέλει ψάξιμο και δοκιμές, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές και νόστιμες συνταγές που κυκλοφορούν, που είναι σίγουρο ότι αυτό μπορεί ένας μάγειρας να το καταφέρει σχετικά εύκολα.
- Να φαίνεται ότι το εστιατόριο σέβεται τους χορτοφάγους καταναλωτές που κάνουν αυτές τις επιλογές, δίνοντας έναν αριθμό τέτοιων πιάτων που να μπορεί κάποιος να επιλέξει. Να φαίνεται ότι είναι μία συνειδητή επιλογή του μαγαζιού γιατί βλέπει, κατανοεί και συμφωνεί με αυτή τη νέα τάση και όχι μία ευκαιριακή κίνηση «αρπαχτής».
Ο καταναλωτής μπορεί να καταλάβει αν ένα μαγαζί έχει σοβαρές επιλογές και τις έχει ψάξει ή αν πέταξε μέσα στο μενού 2 πιάτα απλά για να υπάρχουν. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην πέσεις στην παγίδα του τύπου «μα έχω ήδη τέτοια πιάτα, πολλά ορεκτικά, μελιτζανοσαλάτα, χούμους, φάβα, πατάτες κλπ». Δεν είναι αρκετό! Θα πρέπει να έχεις μία τέτοια γκάμα που κάποιος να μπορεί να έρθει και να φάει σε σένα ένα 100% χορτοφαγικό γεύμα χωρίς να νιώσει ότι αναγκάστηκε να φάει αλοιφές και ψωμί για να χορτάσει.
Θα πρέπει να βάλεις στο μενού μία σαλάτα χορτοφαγική που θα περιέχει πρωτεΐνη μέσα, για παράδειγμα να έχει φακές ή κινόα, ή φασόλια ανάλογα με την εποχή. Επίσης μία Pasta με λαχανικά, μανιτάρια ή κάποια φυτική κρέμα που θα κάνει το πιάτο ακόμη πιο ιδιαίτερο. Ένα burger λαχανικών ή μανιταριών. Το ποια πιάτα θα επιλέξεις θα το βρεις εσύ και γνωρίζεις πολύ καλύτερα τι ταιριάζει στο μαγαζί σου.
Συνοψίζοντας, θα πρέπει οι επιλογές σου να είναι πιάτα γευστικά, υγιεινά, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, δηλώνουν την πρόθεση του μαγαζιού σου να ακολουθήσει μία μεγάλη τάση που την έχει καταλάβει και ανταποκρίνεται σε αυτή και να είναι μία ολοκληρωμένη εμπορική πρόταση που κάποιος θα καταλάβει και θα μπορέσει να παραγγείλει.
Αν δεν έχεις ήδη μία τέτοια πρόταση μέσα στον κατάλογό σου, ξεκίνα σήμερα να την ετοιμάζεις και πίστεψέ με, μόνο κερδισμένος θα βγεις από μία τέτοια κίνηση.
Καλή επιτυχία!!