advertising

Το κάθε κατάστημα εστίασης όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο πρέπει με το που ξεκινάει να έχει και ένα πλάνο επικοινωνίας.

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να διαφημίσεις το μαγαζί σου. Εδώ θα μιλήσουμε για τα 3 βασικά που πρέπει να γίνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (τους πρώτους μήνες θα έλεγα). Με εργαλείο αυτά τα βασικά βήματα θα μπορέσεις άμεσα  να χτίσεις ένα πλάνο διαφήμισης που λίγοι κάνουν με ελάχιστα χρήματα και ξεχώρισε από το 95% των ανταγωνιστών σου!

  1. Facebook

Η πρώτη κίνηση είναι να φτιάξεις μία σελίδα στο facebook. Είναι εύκολο και γρήγορο. Περισσότερο χρόνο θα χρειαστείς για να την στήσεις σωστά με όλες τις πληροφορίες, να φτιάξεις το κουμπί επικοινωνίας, να δώσεις όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει παρά να την ανοίξεις.

Τι μπορείς να κάνεις με την σελίδα:

Α. Μόλις την φτιάξεις αρχίζεις πλέον και την χειρίζεσαι στρατηγικά. Αυτό σημαίνει ότι βγάζεις ένα πλάνο μηνιαίο με αυτά που θέλεις να πεις και κάνεις περίπου 1 post της εβδομάδα. Θα πρέπει να έχεις κάτι να πεις. Δεν βγάζουμε post κάθε μέρα για να βγάλουμε. Είναι κουραστικό και δεν βοηθάει κανέναν. Ούτε κερδίζεις κάτι. Το αντίθετο, χάνεις!

Σημαντικό: Δεν αφήνουμε ποτέ την σελίδα ανενημέρωτη, που σημαίνει δεν ξεκινάμε να βγάζουμε Post κάθε εβδομάδα και μόλις βαρεθούμε την παρατάμε για μήνες χωρίς να ποστάρουμε νέα μας. Εκεί το έχασες το παιχνίδι!

Β. Μπορείς να δημιουργήσεις μία εκδήλωση. Αν κάνεις κάποιο event ή κάτι μεγάλο, όπως τα εγκαίνια για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις μία εκδήλωση και να προσκαλέσεις κόσμο. Είναι εύκολο και είναι ωραίο σαν εικόνα. Βέβαια καλό θα είναι να έχεις εξασφαλίσει από γνωστούς και φίλους ανταπόκριση ώστε να δείχνει θετική η εικόνα της εκδήλωσης.

Γ. Κάνεις διαγωνισμούς. Γνωριμίας, γιορτών, νέου προϊόντος κλπ. Βρίσκεις κάποια αφορμή και κάνεις ένα διαγωνισμό (εφόσον ταιριάζει στο προφίλ της επιχείρησής σου). Με αυτό τον τρόπο παίρνεις πολλά νέα likes και κάνεις την σελίδα σου πιο διαδραστική. Φυσικά διαφημίζεις λίγο τον διαγωνισμό και την σελίδα με ένα μικρό budget για να έρθουν νέοι άνθρωποι και να κάνουν Like.

Και αυτές οι διαδραστικές κινήσεις μας φέρνουν στη δεύτερη κίνηση μας, το site.

  1. Site

Ιδανικά πρέπει να φτιάξεις ένα site απλό και λιτό χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά χρήματα. ‘Ένα site που περιλαμβάνει στοιχεία για το μαγαζί, την φιλοσοφία του, την κουζίνα, το μενού, ιδανικά κρατήσεις on line και φυσικά στοιχεία επικοινωνίας είναι υπεραρκετό. Χρειάζεται πολύ εικόνα και λίγα λόγια. Επίσης πρέπει να υπάρχει μία ανανέωση στο περιεχόμενο, να είναι ενδιαφέρον και ενήμερο.

Έχοντας όμως ένα site μπορείς να το συνδέσεις με την σελίδα σου στο facebook. Αυτό σημαίνει πως όταν κάνεις ένα διαγωνισμό μπορείς να στέλνεις τους ανθρώπους στο site σου, να βάζουν το email τους για να ειδοποιηθούν για την νικητή και εσύ μετά να χρησιμοποιείς τα email αυτά για να κάνεις ενέργειες marketing, όπως επικοινωνία για νέα πιάτα, για εκδηλώσεις, για happy hours, για προσφορές κλπ, χωρίς στην ουσία να πληρώσεις τίποτα. Το email marketing δουλεύει πολύ καλά αν το οργανώσεις σωστά χωρίς μεγάλη επένδυση. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες γνώσεις διαχείρισης και καλή οργάνωση.

  1. Instagram

Ανοίγεις ένα λογαριασμό instagram και ανεβάζεις αρκετές φωτογραφίες από τα πιάτα σου και τον χώρο σου. Το instagram είναι 99% εικόνα. Φυσικά συνδέεται με την σελίδα  στο facebook και ανεβαίνει στο instagram ότι ποστάρεις στο fb. Το instagram κερδίζει συνεχώς έδαφος και οπαδούς. Ήδη όταν διαφημίζεις στο facebook με ένα απλό κλικ η διαφήμιση τρέχει και στο instagram και το fb με τους αλγόριθμους που έχει σπάει το budget στα δύο social media ανάλογα με την ανταπόκριση, ώστε να έχεις το maximum των αποτελεσμάτων.

 

Πέρα από αυτά τα 3 βασικά βήματα θα πρέπει να κάνεις εγγραφή στο:

  • Trip advisor
  • Ask4food

Χωρίς αρχικά να πληρώσεις κάτι θα μπορείς να βάλεις τα στοιχεία σου, φωτογραφίες, να βλέπεις τις κριτικές να απαντάς και να ενημερώνεσαι για το μαγαζί σου και τον ανταγωνισμό. Στην πορεία μπορείς να αναβαθμίσεις προφίλ και να κάνεις διαφήμιση μέσα από αυτά τα site, ειδικά αν είσαι σε τουριστική περιοχή και ένα μέρος της δουλειάς σου έρχεται από τον τουρισμό.

Αργότερα μετά τον πρώτο χρόνο μπορείς να μπεις και σε κάποια άλλα site εξειδικευμένα για την εστίαση με μία ετήσια συνδρομή και να έχεις πιο ολοκληρωμένη on line παρουσία ανάλογα με το budget που διαθέτεις.

Πολύ σημαντικό Tip: Γράφεις σε ένα τετράδιο τους κωδικούς πρόσβασης σε όλα αυτά τα μέσα και τους κρατάς. Θα σου χρειαστούν! Για μία δουλειά 1 ώρας μπορεί να χάσεις εβδομάδες, να πληρώσεις χρήματα, να αγχωθείς για να την ολοκληρώσεις γιατί έχασες τους κωδικούς και «τώρα τι κάνω»? Έχει συμβεί και συμβαίνει συχνά, γι’ αυτό προσοχή!!!

Εάν κάνεις όλα τα παραπάνω, πραγματικά έχεις μία πολύ καλή παρουσία και ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα σωστής επικοινωνίας με μία μικρή σχετικά επένδυση στην αρχή και χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψεις πάνω από 100€/μήνα στην πορεία.

Καλή επιτυχία!!