
Κάθε νέα χρονιά μόλις ξεκινήσει ή λίγο νωρίτερα, οι περισσότεροι βάζουμε στόχους. Αποφασίζουμε τι θα ξεκινήσουμε να κάνουμε, τι θα σταματήσουμε, τι θέλουμε να πετύχουμε, που θέλουμε να φτάσουμε σαν επαγγελματίες και σαν άνθρωποι.
Όταν έχουμε ένα κατάστημα εστίασης πρέπει να κάνουμε το ίδιο, να βάζουμε στόχους για κάθε νέα χρονιά. Εδώ λοιπόν θα δούμε τι πρέπει να κάνει όποιος έχει ένα τέτοιο κατάστημα ή είναι υπεύθυνος για ένα τέτοιο κατάστημα. Αν είσαι σε αυτή την κατηγορία μπορεί να σε ενδιαφέρει να διαβάσεις παρακάτω κάποιες απλές προτάσεις που θα αναβαθμίσουν και θα βοηθήσουν την δουλειά σου ώστε το αποτέλεσμα να φανεί στην αύξηση των πωλήσεων σου.
- Φτιάχνεις ένα αρχείο για κάθε μήνα του νέου χρόνου που γράφεις τα έσοδα και τα έξοδα αναλυτικά σε κατηγορίες (Πρώτες ύλες, μισθοί, πάγια, ΦΠΑ, έκτακτα κλπ, τζίρο κάθε μέρα). Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για το μαγαζί σου. Βγάζεις κέρδη? Πόσα κάθε μήνα? Υπάρχει κάποιος μήνας που είναι δύσκολος και χρειάζεται κάποια βοήθεια? Τι μπορείς να κάνεις με αυτό? Θα πρέπει να οργανώσεις έτσι την ρευστότητά σου ώστε να μπορείς να καλύψεις μία περίοδο που πιθανόν τρέχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα. Με ένα τέτοιο απλό αρχείο έχεις τον έλεγχο του μαγαζιού σου. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ βασικές για να πάρεις σχεδόν όλες τις αποφάσεις σου για το μέλλον.
- Φτιάχνεις ένα δεύτερο αρχείο και συγκρίνεις μήνα – μήνα την νέα χρονιά με την περσινή. Αυτό το αρχείο σου δείχνει την τάση του μαγαζιού σου. Αν για παράδειγμα κάθε μήνας είναι κάτω από τον αντίστοιχο περσινό (το απεύχομαι για όλους), είναι ένα δυνατό σημάδι ότι πρέπει άμεσα να δεις τι δεν δουλεύει σωστά και να το αλλάξεις. Το αποτέλεσμα κάθε μήνα και το ποσοστό αύξησης ή μείωσης σε σχέση με πέρσι δεν υπόκειται σε κανόνες και εξαρτάται σε τι φάση βρίσκεται η επιχείρηση. Μία νέα επιχείρηση το να δείχνει 5% αύξηση μπορεί να είναι λίγο, αλλά μία παλιά επιχείρηση πολλών χρόνων, αν δεν έχει κάνει καμία επένδυση και δείχνει 5% αύξηση είναι μεγάλη επιτυχία. Οπότε η ανάλυση των αποτελεσμάτων και οι αντίστοιχες ενέργειες που θα ακολουθήσουν είναι ξεχωριστές και εξατομικευμένες για κάθε επιχείρηση
- Τέλος καλό είναι να κάνεις ένα αρχικό πλάνο (ξεκινώντας για το πρώτο τρίμηνο) κάποιες ενέργειες που θα οργανώσεις ώστε να υποστηρίξεις το μαγαζί σου. Για παράδειγμα: Παρουσία στα social media και υποστήριξη διαφημιστική μέσα σε αυτά, ενέργειες μέσα στο κατάστημα για κάποιες ιδιαίτερες μέρες (Απόκριες, Αγίου Βαλεντίνου, Καθαρή Δευτέρα κλπ), δημιουργία ή ανανέωση site, άλλες ενέργειες υποστήριξης ανάλογα με τις ανάγκες.
Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να ξεκινήσεις και έτσι έχεις καλύψει ένα μεγάλο μέρος της οργάνωσης και του ελέγχου του μαγαζιού σου. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να ελέγχεις ακόμη και να παίρνεις ακόμη πιο στρατηγικές αποφάσεις (ανάλυση κατηγοριών και πιάτων, πιο ποιοτικά στοιχεία όπως μέσο όρο απόδειξης και να ακολουθείς στρατηγική βάση των στόχων σου), αλλά αυτά είναι πιο προχωρημένες πίστες. Συνήθως προτιμώ κάποιος να ξεκινάει απλά και να στήνει έναν σωστό και επαγγελματικό τρόπο λειτουργίας και μετά για τον καθένα έρχεται η κατάλληλη ώρα που περνάει στο επόμενο επίπεδο.
Καλή επιτυχία!!