crisis management

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο κρίσης. Όλος ο πλανήτης. Είμαστε, όπως ακούγεται συχνά βαρύγδουπα, σε αχαρτογράφητα νερά! Εγώ θα πω απλά βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που κανείς μας δεν έχει ξαναβιώσει και τα ‘χουμε λίγο χαμένα.

Κι εδώ έρχεται η δική σου απόφαση και η δική σου ηγετική προσωπικότητα να πάρει κάποιες αποφάσεις. Γιατί είναι πολύ εύκολο να είσαι ηγέτης και αρχηγός όταν τα πάντα είναι σε μία ροή και χαλαρά. Εκεί όμως που θα φανεί ο σωστός ηγέτης είναι όταν τα πράγματα δυσκολέψουν. Όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μία κρίση και να πάρεις αποφάσεις όχι μόνο για σένα αλλά και για άλλους ανθρώπους.

Θα πρέπει λοιπόν να πάρεις κάποιες αποφάσεις για την επιχείρησή σου και για τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Αρχικά θα πρέπει να δεις και να προβλέψεις τι τζίρο μπορεί να κάνει η επιχείρησή σου αυτή την περίοδο με τα έκτακτα μέτρα.

Έχεις delivery? Τι ποσοστό του τζίρου σου ήταν πριν την κρίση? Θα κάνεις τώρα delivery ενώ δεν είχες πριν, βάσει την άδειας που δόθηκε?

Εφόσον κάνεις αυτή την ανάλυση και φυσικά μία αρχική πρόβλεψη θα αποφασίσεις τι και πόσο προσωπικό χρειάζεσαι ώστε να δεις πως θα χειριστείς άδειες και ωράριο. Εάν χρειάζεται παγώνεις οτιδήποτε προσλήψεις είχες στο πλάνο σου, ειδικά στις τουριστικές περιοχές που τώρα είναι περίοδος προσλήψεων για την σεζόν.

Τώρα, αν ανήκεις στις επιχειρήσεις  που δεν τις επηρεάζουν τα μέτρα (φούρνοι κλπ) θα πρέπει να είσαι επίσης σε εγρήγορση γιατί μπορεί και εσύ  να χρειαστεί να τροποποιήσεις ωράρια προσωπικού βάσει της δουλειάς. Δεν αποκλείεται το πρώτο διάστημα να αυξηθεί η δουλειά (όσο κάθεσαι σπίτι, τρως!!).

Εφόσον γίνει αυτή η εργασία άμεσα υλοποιείς  ότι έχεις αποφασίσει και όταν λέμε άμεσα, εννοούμε μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Αφού τελειώσεις αυτή την άχαρη δουλειά, έρχεται το πιο στρατηγικό κομμάτι. Δεν κάθεσαι να συζητάς με τις ώρες και τις μέρες το κακό που μας βρήκε. Προσαρμόζεσαι και φτιάχνεις στρατηγικό πλάνο για την επόμενη μέρα. Όταν δηλαδή θα επιστρέψει η κανονικότητα. Και όλοι ξέρουμε, ακόμη και αν τώρα δεν το σκεφτόμαστε, ότι αργά ή γρήγορα η κανονικότητα θα επιστρέψει, όλα αυτά θα είναι μία πολύ άσχημη εμπειρία και ανάμνηση που θα έχουμε να λέμε στις επόμενες γενιές.

Οπότε, την περίοδο αυτή, οργανώνεις  ότι είχες προγραμματίσει να κάνεις  στο άμεσο  μέλλον (νέα πιάτα, αλλαγές στο μενού σου, αλλαγές στον χώρο σου, επεκτάσεις, τροποποιήσεις, κλπ). δουλεύοντας επί χάρτου, ώστε να είσαι έτοιμος όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να τα υλοποιήσεις.

Σκέφτεσαι την επόμενη μέρα της κανονικότητας, όπου η οικονομική κατάσταση ακόμη δεν θα έχει βελτιωθεί. Τι σημαίνει αυτό? Ότι ο ιός καταπολεμείται και τα μαγαζιά ανοίγουν, αλλά ο κόσμος πολύ απλά, δεν έχει λεφτά! Που να τα βρει όταν όλοι για το μεσοδιάστημα είτε είχαν σταματήσει να δουλεύουν, είτε υπολειτουργούσαν με μειωμένο εισόδημα??¨Άρα θα πρέπει να υπολογίσεις ότι το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Έλληνα θα είναι συρρικνωμένο, όπως όταν βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης και πιθανόν και χειρότερα για λίγους μήνες.

Σε αυτή την περίοδο θα πρέπει να είσαι έτοιμος με συγκεκριμένο πλάνο ώστε να είναι η δική σου επιχείρηση που θα πάρει μερίδιο από αυτό το πετσοκομμένο εισόδημα. Πως? Η κάθε επιχείρηση ανάλογα με το είδος και το πελατολόγιο θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους που θα τραβήξουν κοντά τους πελάτες. Νέα προϊόντα με οικονομική τιμή? Πακέτα προσφορών? Προγράμματα πιστότητας πελατών? Και φυσικά τρόπους επικοινωνίας αυτών των σχεδίων. Mail στις λίστες σου? Social Media? Έντυπα? Συνδυασμός όλων των παραπάνω που είναι και το καλύτερο?

Για να μην μακρηγορώ, καταλαβαίνεις ότι είμαστε μπροστά σε μία μεγάλη παγκόσμια κρίση και πρέπει να θωρακιστείς ώστε να βγεις από αυτήν αρχικά με την επιχείρησή σου ανοιχτή και έπειτα όσο πιο κερδισμένος γίνεται. Είναι σίγουρο ότι επιχειρήσεις που δυσκολεύονται θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα, κάποιες θα αναγκαστούν να κλείσουν, αλλά κάποιες άλλες θα βγουν με τις λιγότερες ζημιές και θα συνεχίσουν την πορεία τους, business as usual!

Εύχομαι να ανήκεις στην τελευταία κατηγορία και να βγεις νικητής όχι μόνο επιχειρηματικά αλλά και σαν ηγέτης. Γιατί μετά από μία τέτοια κατάσταση βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί, πιο σοφοί και πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη δυσκολία! Και εφόσον είσαι εδώ, ψάχνεσαι και διαβάζεις, είναι βέβαιο ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να εξελίσσονται, να μαθαίνουν συνέχεια και να πηγαίνουν παρακάτω! Και αυτοί είναι που βγαίνουν νικητές!

Καλό κουράγιο και καλή επιτυχία!!!